Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Formularul 600 poate fi depus la ANAF pana la 1 februarie. Ce PFA-uri sunt scutite de aceasta obligatie


de Ana Tudor la 18 Ian. 2016 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Formularul 600 poate fi depus la ANAF pana la 1 februarie. Ce PFA-uri sunt scutite de aceasta obligatie
Persoanele fizice autorizate trebuie sa depuna Formularul 600 pana la 1 februarie la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), tinand cont ca termenul limita este 31 ianuarie - o zi de duminica.


ANAF a prelungit termenul de depunere a Formularului 600 pana la 1 februarie 2016 pentru PFA-urile care realizeaza venituri din activitati independente (venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii, venituri din profesii liberale si venituri din drepturi de proprietate intelectuala).


PFA-uri scutite de obligatia depunerii Formularului 600:

- persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, potrivit legii;
- persoanele care au calitatea de pensionari;
- persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente impuse in sistem real care in anul precedent au realizat venituri sub plafonul minim de 35% din castigul salarial mediu brut;

Cum se depune Declaratia 600:

- pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
- prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
IMPORTANT: Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2016 este aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat nr. 340/2015 si este in suma de 2681 lei.

In Formularul 600 se raporteaza veniturile care reprezinta baza de calcul a contributiilor datorate la pensii de persoanele fizice.

Formularul 600 a fost modificat la inceputul anului 2016 prin ordin ANAF, iar PFA-urile nu mai pot din acest an sa aleaga baza asupra careia sa fie aplicata cota CAS.

Cota CAS se va calcula din 2016 pe baza venitului net efectiv realizat. Totusi, venitul net obtinut nu poate sa fie mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigur?rilor sociale de stat ?i nici mai mare de echivalentul a de 5 ori câ?tigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigur?rilor sociale de stat.

Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat  in 2016 este 2.681 de lei, asadar baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mica de 938,35 lei, dar nici mai mare de 13.405 lei.

 


Autor: Ana Tudor

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.23 din 11 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016