Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Reglementari vamale noi de la 1 mai 2016. Operatorii economici scapa de mai multe obligatii


de Andrei Covaci la 03 Mai. 2016 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reglementari vamale noi de la 1 mai 2016. Operatorii economici scapa de mai multe obligatii
Noul Cod Vamal al Uniunii Europene aduce modificari semnificative de la 1 mai pentru toti operatorii economici din Romania.


Codul vamal al Uniunii Europene stabileste si defineste legislatia aplicabila importurilor si exporturilor de marfuri intre Comunitate si tarile terte. Obiectivul acestuia este de a facilita comertul, garantand totodata un inalt nivel de siguranta la frontiere. Acesta integreaza procedurile vamale comune statelor membre, consolidand totodata convergenta intre sistemele informatice ale celor 28 de administratii vamale.

Incepand cu 1 mai 2016, principalele formalitati  vamale vor fi simplificate in contextul intrarii in vigoare, incepand cu aceasta data, a urmatoarelor reglementari comunitare:

1. Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 privind stabilirea Codului vamal al Uniunii, publicat in J.O al Uniunii Europene seria L, nr.269 din 10.10.2013;
2. Regulamentul Delegat al Comisiei (UE) 2015/2446 din 28 iulie 2015 privind completarea Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului vizand normele detaliate ale anumitor dispozitii ale Codului vamal al Uniunii, cu modificarile si completarile ulterioare,  publicat in J.O. al Uniunii Europene seria L, nr.343/29.12.2015;
3. Regulamentul de punere in aplicare (UE)nr. 2015/2447 al Comisiei Europene din 24 noiembrie 2015  privind stabilirea unor norme pentru punerea in aplicare a anumitor dispozitii din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului privind stabilirea Codului vamal al Uniunii, publicat in J.O al Uniunii Europene seria L, nr.343/29.12.2015;
4. Regulamentul Delegat (UE) nr.2016/341 al Comisiei Europene din 17 decembrie 2015 privind completarea Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului vizand normele tranzitorii pentru anumite dispozitii din Codul vamal al Uniunii, in cazul in care sistemele electronice relevante nu sunt inca operationale, si de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2015/2446 al Comisiei, publicat in J.O al Uniunii Europene seria L, nr.69/15.03.2016.

Noile reglementari se refera  atat la simplificarea procedurilor vamale, cat si la facilitarea comertului, avand ca obiectiv:

- modernizarea legislatiei si procedurilor vamale europene;
- oferirea unui cadru legal de un grad mai mare de certitudine si uniformitate;
- cresterea claritatii pentru autoritatile vamale;
- simplificarea regulilor si procedurilor vamale si facilitatea tranzactiilor vamale in mediul electronic;
- dezvoltarea unui mediu de lucru digitalizat;
- acordarea de simplificari pentru agentii economici si cresterea increderii in aplicarea prevederilor regulamentelor si procedurilor in domeniul vamal;
- rationalizarea actualelor regimuri vamale economice si/sau suspensive, care sunt reorganizate in regimuri speciale care permit tranzitul (extern sau intern), depozitarea (depozitare temporara, antrepozitare vamala, zona libera), destinatia speciala (admitere temporara sau destinatie finala) sau perfectionarea (perfectionarea activa sau pasiva) marfurilor, pentru a corespunde mai bine nevoilor economice ale operatorilor economici si a simplifica accesul la acestea.

Simplificarea procedurilor si cresterea calitatii serviciilor reprezinta un important instrument prin care contribuabilii sunt incurajati sa se conformeze noilor reguli adoptate la nivel european. De asemenea, simplificarea procedurilor poate atrage si o diminuare a costurilor de functionare a administratiei fiscale.

Pentru mediul de afaceri si cetateni, Codul Vamal Unional inseamna aplicarea de proceduri comune si armonizate la nivelul Uniunii Europene. Indiferent de statul membru in care sunt declarate marfurile, se aplica reguli similare si, odata ce au fost indeplinite formalitatile vamale, acestea pot circula liber sau pot fi comercializate pe intreg teritoriul UE, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Economiei.

Pe langa faptul ca noua legislatie intareste controalele de securitate corespunzatoare, menite sa asigure protectia pietei interne, aceasta permite o cooperare mai stransa cu partenerii comerciali din lumea intreaga, pentru a securiza lanturile internationale de aprovizionare.

Ca urmare a reglementarilor ce vor devein operationale de la 1 mai 2016, intitulate “un mediu simplu si informatizat pentru vama si comert”, utilizarea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor va deveni regula.
Sistemele informatice comune permit schimbul de date intre autoritatile vamale, respectand dispozitiile care reglementeaza protectia datelor. Aceste sisteme vizeaza in special:
formalitatile indeplinite de operatorii economici ;
regimurile vamale (in special in cazul vamuirii centralizate) si inregistrarea/autorizarea operatorilor economici (identificarea si inregistrarea operatorilor economici; acordarea statutului de operator economic autorizat simplificari vamale sau/si securitate si siguranta: );
gestionarea riscurilor printr-un cadru comun Comisiei si statelor membre. Aceasta permite autoritatilor vamale sa efectueze controale bazate pe analize nationale, comunitare si internationale.

Sursa: Biroul de Presa al Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri
 


Autor: Andrei Covaci

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016