Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Cand pot fi impozitate din oficiu persoanele fizice


de Victor Achim la 14 Apr. 2016
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand pot fi impozitate din oficiu persoanele fizice
Organul fiscal este indreptatit sa examineze din oficiu starea de fapt, sa obtina si sa utilizeze toate informatiile si documentele necesare pentru determinarea corecta a situatiei fiscale a contribuabilului, potrivit prevederilor art.7 alin 2 din Codul de procedura fiscala.


Vom analiza in continuare un studiu de caz in acest sens:

O persoana fizica face in perioada 2013-2014-2015 activitati de comert, respectiv intermediaza vanzarea unor produse. Din aceasta activitate castiga un comision (prestari servicii com la vanzare.retc). Nu declara venitul si nici nu se constituie intr-o forma juridica (pfa, ii, pfi, srl, etc). ANAF il impoziteaza din oficiu cu 16% pe toata activitatea, respectiv pe toata valoarea tranzactiilor efectuate. Ce documente si cum ar trebui facuta interpretarea si calculul impozitului pe venit si al dobanzilor in acest caz?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Analizand legislatia in vigoare, apreciem ca Organul fiscal poate stabili baza de impunere si obligatia fiscala de plata aferenta, prin estimarea rezonabila a bazei de impunere, folosind orice proba si mijloc de proba prevazute de lege, ori de cate ori acesta nu poate determina situatia fiscala corecta, conform art.67 din OG 92/2003.

Stabilirea prin estimare a bazei de impunere se efectueaza in situatii cum ar fi:
- in situatia prevazuta la art. 83 alin. (4);
- in situatiile in care organele de inspectie fiscala constata ca evidentele contabile sau fiscale ori declaratiile fiscale sau documentele si informatiile prezentate in cursul inspectiei fiscale sunt incorecte, incomplete, precum si in situatia in care acestea nu exista sau nu sunt puse la dispozitia organelor de inspectie fiscala.

Daca organele fiscale sunt indreptatite sa stabileasca prin estimare bazele de impunere, acestea identifica acele elemente care sunt cele mai apropiate situatiei de fapt fiscale.

In scopul stabilirii prin estimare a bazei de impunere, organele fiscale pot folosi metode de stabilire prin estimare a bazelor de impunere, aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Prin OANAF 3389/2011 sunt prevazute metode de stabilire prin estimare a bazei de impunere.

Atentie! Nedepunerea declaratiei fiscale da dreptul organului fiscal sa procedeze la stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat. Stabilirea din oficiu a obligatiilor fiscale nu se poate face inainte de implinirea unui termen de 15 zile de la instiintarea contribuabilului privind depasirea termenului legal de depunere a declaratiei fiscale, potrivit prevederilor art.83 alin (4).

In cazul contribuabililor care au obligatia declararii bunurilor sau veniturilor impozabile, stabilirea din oficiu a obligatiei fiscale se face prin estimarea bazei de impunere, arata art. 67.

Sursa: Portal Codul Fiscal


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau

Marius Titulescu 2016-07-05 12:19:35

Multumesc pentru articol. Mi-a elucidat niste intrebari.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016