Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Incetare plata CAS in urma suspendarii activitatii PFA


de Cecilia Pavelescu la 14 Iun. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incetare plata CAS in urma suspendarii activitatii PFA
Persoanele fizice care realizeaza venituri din profesii liberale si nu isi indeplinesc obligatiile fiscale pot fi sanctionate cu amenzi de pana la 3.500 de lei.


Dintre profesiile liberale amintim contabilii, consultantii, auditorii, notarii, avocatii, jurnalistii. Toate aceste categorii de persoane, care realizeaza venituri individual sau in forme de asociere, realizeaza practic venituri din activitati independente si au obligatii indeplinirii mai multor obligatii fiscale.

Vom analiza in acest sens urmatorul studiu de caz: O persoana fizica autorizata (notar) intra in suspendarea activitatii, pentru crestere copil, incepand cu data de 15.04.2016. Din dpdv al CAS s-a depus la inceputul anului Declaratia 600 optand pentru cota minima de 10,5%. Pentru anul 2015 si pentru perioada ianuarie-15 aprilie 2016 a realizat un venit net superior plafonului minim de 938 lei/lunar. Perioada de suspendare este pana la data de 11.11.2017. Trebuie depusa o declaratie/cerere privind incetarea platii CAS-ului pe perioada suspendarii activitatii?

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole impuse in sistem real, silvicultura si piscicultura si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent o declaratie, insotita de documente justificative, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in vederea recalcularii platilor anticipate, conform art. 121 alin. (10) din Codul fiscal.

Este vorba despre formularul 220 iar persoana fizica autorizata va fi bifata corespunzator data incetarii obligatiei de plata a CAS (data suspendarii).


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.57 din 14 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016