Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Noul Cod de procedura fiscala zdruncina puternic PFA-urile. Consultantul fiscal Adrian Benta explica principalele modificari


de Victor Achim la 10 Aug. 2015 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul Cod de procedura fiscala zdruncina puternic PFA-urile. Consultantul fiscal Adrian Benta explica principalele modificari
Noul Cod de procedura fiscala anunta un destin sumbru pentru PFA si firme din ianuarie 2016. Este cazul sa ne ingrijoram? Cum vor reusit PFA-urile sa se mentina pe linia de plutire, tinand cont ca dobanzile si penalitatile se majoreaza si intervin multiple modificari legislative?


Raspunsurile la toate aceste intrebari, dar si principalele modificari ale Codului de procedura fiscala si modul in care influeteaza PFA-urile, firmele si microintreprinderile le gasiti in interviul acordat de consultantul fiscal Adrian Benta in exclusivitate pentru Contabilul.

Extras din interviu:

"Contabilul.ro:  Daca privim inspre IMM-uri, cel putin de la distanta, vedem o abundenta a fondurilor europene. In plus, avem din acest an si Legea business angels. Ce obstacole majore exista insa, in opinia dumneavoastra, in calea unei microintreprinderi in Romania, cand vorbim de fiscalitate?

Consultant fiscal, drd. ec. Adrian Benta: Fiscalitatea microintreprinderii este relativ usoara si ramane cea mai avantajoasa forma de desfasurare a unei activitati economice. Probabil acesta va fi vehiculul prin care persoanele care acum sunt profesii independente vor desfasura activitatea incepand cu 2016 daca se pastreaza forma dura de impozitare a celor ce desfasoara activitati independente sau profesii libere. Sunt cateva costuri administrative cu inmatricularea unei societati, insa acestea se amortizeaza rapid prin optimizarea facuta.

Din pacate, nu toate activitatile se preteaza a fi facute prin intermediul unei microintreprinderi, consultanta si managementul nu pot fi obiecte de activitate a unei microintreprinderi, insa mai sunt unele activitati ce pot fi puse in practica prin aceast tip de societate. Raportandu-ne la taxe, impozitarea microintreprinderii este cea mai avantajoasa forma de fiscalizare a veniturilor daca esti un cetatean strain, o persoana nerezidenta, conform noului Cod fiscal.

Aici avem un exemplu de discriminare a cetatenilor romani, indiferent de etnie si avantajarea fiscala a strainilor. Este o discriminare ce nu se regaseste in Codul fiscal in vigoare. Sa presunem ca efectuam un serviciu oarecare - reparat pantofi. Societatea Turca Bre SRL este detinuta de persoana fizica cetatean turc Ospan Pasa, ce nu indeplineste conditiile de rezidenta in tara. Ca impozitare se achita impozitul pe venit de 3% si impozitul pe divdende datorat de nerezidenti in procent de 5%. In total 8%. O rata foarte buna de impozitare.

Daca aceeasi microintreprindere este detinuta de persona fizica rezidenta Adrian Benta, atunci impozitarea cuprinde: 3% impozit pe venit microintreprindere; 5% impozit pe divdende; 5,5% contributia la sanatate, in total 13,5%. Contributia la sanatate se achita chiar daca platesc iarasi contributia de sanatate atat ca PFA, cat si ca salariat, in aceeasi perioada fiscala. Faptul ca s-a introdus un plafon maximal de 5 x salariu mediu pe economie este bun pentru protejarea persanelor fizice cu bani multi, pentru persoanele fizice care castiga un venit mediu de pana la 2.500 Eur/luna, impozitarea este aspra".

... cititi interviul integral pe Contabilul >>

 

 


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.17 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016