Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Sfaturi ANAF privind depunerea declaratiei pentru veniturile realizate din Romania in 2015


de Victor Achim la 04 Mai. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfaturi ANAF privind depunerea declaratiei pentru veniturile realizate din Romania in 2015
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat o sesiune de consultanta online, dedicata persoanelor care au realizat venituri in 2015 si care au obligatia de depunere a Declaratiei privind veniturile realizate din Romania.


Va prezentam cele mai interesante intrebari si raspunsuri din sesiunea de consultanta online ANAF, pe tema "Depunerea Declaratiei privind veniturile realizate in Romania pentru anul 2015:

Daca am obtinut venituri in cursul anului 2015 de la o casa de pariuri care nu este inregistrata/licentiata in Romania si nu are cod fiscal. Cum pot completa declaratia 200 daca respectiva casa de pariuri nu are cod fiscal?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala: Potrivit legislatiei organizarea si exploatarea jocurilor de noroc pe teritoriul Romaniei se realizeaza de persoanele care detin licenta de organizare si autorizatia de exploatare a jocurilor de noroc, emise de Oficiul National pentru Jocuri de Noroc pentru fiecare activitate in parte. In acest caz, declararea veniturilor se va face in formularul 200 - "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", pentru fiecare organozator in parte, corespunzator perioadelor de realizare a castigurilor respective. In limita informatiilor transmise de dvs., in cazul in care veniturile sunt obtinute de la societati (organizatori de jocuri de noroc/case de pariuri) care nu sunt inregistrate fiscal in Romania, aceste venituri se declara in formularul 201- "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate", al carui termen de depunere este data de 25 mai 2016, formularul completandu-se pentru fiecare tara sursa de venit si corespunzator perioadelor de realizare a castigurilor respective


O persoana fizica care este si PFA (profesii liberale) a incheiat in 2015 un contract de inchiriere cu o alta persoana fizica si s-a inregistrat ca platitor de impozit din chirii in octombrie 2015. In contractul de inchiriere chiria e stabilita in lei cu mentiunea ca aceasta se va modifica corespunzator daca cursul valutar difera cu mai mult de x%.

1. Cum afla respectiva PFA daca trebuie sa includa in declaratia 200 pe anul 2015 si venitul din chirii , respectiv care este elementul continut in vectorul fiscal sau in declaratia de inregistrare care separa cele doua situatii ? (Sau cum credeti ca a considerat organul fiscal ca este perceputa chiria, in lei sau valuta ?)

2. Situatia in care nu se includ veniturile din chirii in D200 este determinata de indeplinirea a doua conditii : venitul sa fie exprimat in lei si impozitarea sa fie in sistem forfetar -neindeplinirea uneia dintre ele ducand la includerea acestor venituri in D 200 pe 2015 ?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala: In limita informatiilor furnizate de dumneavoastra, consideram ca in situatia in care "in contractul de inchiriere chiria e stabilita in lei", acesta nu se va declara in formularul 200. In situatia in care partile constata ca se indeplineste conditia potrivit careia "cursul valutar difera cu mai mult de x%" acestea trebuiau sa modifice chiria printr-un act aditional la contractul intitial pe care sa-l inregisreze la organul fiscal, care va dispune in functie de cele prevazute in acest act.

Referitor la punctul 2, Codul fiscal prevede ca, nu se depune formularul 200 pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor a caror impunere este finala, respectiv pentru contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este stabilita in lei si nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real, iar la sfarsitul anului anterior nu indeplinesc conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente.

Sursa: ANAF

 


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 2.75 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016