Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Ce obligatii aveti daca obtineti venituri din chirii?


de Cecilia Pavelescu la 12 Dec. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce obligatii aveti daca obtineti venituri din chirii?
Nu uitati ca, daca obtineti venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimonial personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala, aveti obligatia sa depuneti o declaratie (formularul 220) privind venitul estimat/norma de venit, in termen de 30 de zile de la incheierea contractului intre parti.


Aceasta declaratie se depune odata cu inregistrarea la organul fiscal a contractului incheiat intre parti.

Documentele necesare a fi anexate pentru declararea veniturilor si inregistrarea contractului de inchiriere sunt: contractul de inchiriere (un exemplar in original se va pastra de catre organul fiscal) si daca este cazul imputernicire insotita de actul de identitate al imputernicitului.

Venitul brut din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii acestora. Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de chirias.

Venitul net din cedarea folosintei bunurilor se stabileste, optional,  in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla sau prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut si a contributiilor de asigurari sociale de sanatate datorate. Contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate se deduc de organul fiscal competent. Pentru recunoasterea  deductibilitatii cheltuielilor stabilite forfetar, proprietarul nu este obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative.

Informatii suplimentare se pot obtine: - prin formularul de solicitare de asistenta, disponibil la adresa www.anaf.ro/arondare; - prin consultarea Ghidurilor publicate pe www.anaf.ro, la sectiunea Asistenta contribuabili/Ghiduri curente; - de la biroul de asistenta contribuabili din cadrul AJFP Braila; - apeland nr. de telefon 031.403.91.60 dedicat asistentei telefonice pentru contribuabili.
 


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016