Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Declaratia 600: ce AMENZI risca PFA-urile, cei care iau dividende sau au activitati independente


de Victor Achim la 18 Ian. 2018
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 600: ce AMENZI risca PFA-urile, cei care iau dividende sau au activitati independente
Declaratia 600, care reprezinta "Declaratia privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate", este unul dintre subiectele arzatoare ale momentului. Cele mai multe neclaritati in ceea ce priveste acest formular au legatura cu modalitatea de depunere si cu termenul de dupunere


Nu tratati cu indiferenta atentionarile transmise de catre specialistii ANAF, altfel veti risca sa platiti amenzi usturatoare.

Nu uitati faptul ca persoanele fizice autorizate, cele cu venituri obtinute pe cont propriu si cele care incaseaza dividende risca sa fie amendate daca nu vor depune declaratia 600 privind contributiile sociale (CAS si CASS) pana la termenul stabilit: 31 ianuarie 2018.

Conform site-ului contabilul.ro, persoanele care nu depun formularul 600 pana pe 31 ianuarie 2018 risca avertisment sau amenda contraventionala intre 500 de lei si 1.000 de lei, cu posibilitate de plata la jumatate, in termen de 48 de ore.

Aceste sanctiuni  sunt prevazute in Codul de procedura fiscala, art. 336, alin. 2, lit. d.

Totodata, tineti cont si de art. 16 din ordonanta 2/2001 privind regimul contraventiilor, care prevede ca procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu:

 

  • data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului;
  • descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;
  • indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie;
  • posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate;
  • termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.

Aproximativ 210.000 de pesoane fizice autorizate (PFA) si alte persoane fizice care obtin venituri din activitati independente au obligatia sa depuna, pana la 31 ianuarie 2018, formularul 600, pentru contributiile sociale.

Declaratia 600 reprezinta “Declaratia privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate”, este prevazut prin O.P.A.N.A.F. nr. 4140/2017 elaborat in baza O.U.G. nr. 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 885 din 10 noiembrie 2017.


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.75 din 14 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016