Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Drepturi de autor in 2016: modificarile aduse de noul Cod fiscal


de Victor Achim la 31 Mai. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Drepturi de autor in 2016: modificarile aduse de noul Cod fiscal
Noul Cod fiscal valabil din acest an a adus noi modificari pentru contractele de drepturi de autor.


Cea mai importanta modificare se refera la venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, care acum se stabileste prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea unei cote forfetare din venitul brut.

In plus, contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final; in acest caz, optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.

Prin noul Cod Fiscal se instituie obligatia de plata a cotei individuale de contributie de asigurari sociale (CAS) pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri din desfasurarea activitatilor independente, deci inclusiv pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

Potrivit art. 139 alin. (2) din Codul fiscal, in situatia in care totalul veniturilor prevazute la alin. (1) este mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, contributia individuala se calculeaza in limita acestui plafon, pe fiecare loc de realizare a venitului

In anul 2016, persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala NU datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. 1 lit. a-d, g, i-l din noul Cod Fiscal, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala.

  Potrivit art. 171 alin. 1 din noul Cod Fiscal, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care impozitul pe venit se retine la sursa, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) o reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 70 din noul Cod Fiscal.

... detalii complete despre drepturile de autor in 2016>>


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016