Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Eliminarea din actul constitutiv a codurilor CAEN care fac obiectul Legii 170/2015. Studiu de caz


de Cecilia Pavelescu la 28 Nov. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Eliminarea din actul constitutiv a codurilor CAEN care fac obiectul Legii 170/2015. Studiu de caz
Va propunem mai jos o analiza a unei societati comerciale care nu desfasoara si nu a desfasurat niciodata activitate in domeniul turistic, alimentar, hotelier si care nu are nici macar autorizat la ONRC vreun CAEN din cele care se fac referire in Legea 170/2016, ci doar le are inscrise in actul constitutiv. Vom vedea daca firma poate fi obligata sa declare/plateasca impozit specific conform acestei legi si daca, pentru a nu fi obligata sa devina platitoare de impozit specific incepand cu anul 2017, ar trebui sa-si modifice actul constitutiv eliminand cele 8 CAEN-uri pana la sfarsitul anului.


Potrivit art. 1 din Legea 170/2016, aceasta lege se aplica prin derogare de la prevederile titlului II din Codul fiscal (adica se aplica platitorilor de impozit pe profit) si reglementeaza impozitul specific pentru persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5510 - "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare", 5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata", 5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere", 5590 - "Alte servicii de cazare", 5610 - "Restaurante", 5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente", 5629 - "Alte servicii de alimentatie n.c.a.", 5630 - "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor". Deci la art. 1 se mentioneaza "care desfasoara activitati/
 
Este adevarat ca sa art. 3 se mentioneaza ca sunt obligate la plata impozitului specific persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie a anului precedent aveau inscrisa in actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1. Aceasta este, in opinia mea, o scapare de exprimare.

De ce?
1. Pentru ca se contrazice cu art. 1 unde se mentioneaza "care desfasoara activitati"
2. Pentru orice calcul al impozitului (conform anexelor din Legea 170/2015) au in formula de calcul suprafata sau numarul de locuri. Deci daca suprafata utilizata este 0 sau numarul de locuri de caza este 0, impozitul rezultat ar fi 0. Am putea sa ne punem toti un cod CAEN specific acestei legi, trecem la platitor de impozit specific si nu mai platim impozit, pentru ca suprafata sau numarul de locuri este 0.
 
De asemenea, potrivit art. 10 alin. (1) din Legea 170/2016, contribuabilii care, in cursul anului, realizeaza venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1 aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit prevazut de Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. De aici rezulta ca ati fi platit in continuare impozitul pe profit reglementat de Codul fiscal, chiar daca ati fi functionat pe un restaurant, pentru ca obtineti venituri si din alte activitati.
 
In concluzie, opinia mea este ca nu aveti motiv sa modificati actul constitutiv. Nu aveti cum sa va incadrati la impozit specific daca obtineti venituri din alte activitati decat cele mentionate la art. 1 din Legea 170/2016.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016