Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Obligatii fiscale pentru veniturile realizate din activitati independente


de Ana Tudor la 15 Apr. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatii fiscale pentru veniturile realizate din activitati independente
ANAF avertizeaza ca persoanele fizice care realizeaza venituri din profesii liberale si nu isi indeplinesc obligatiile fiscale pot fi sanctionate cu amenzi de pana la 3.500 de lei.


Dintre profesiile liberale amintim contabilii, consultantii, auditorii, notarii, avocatii, jurnalistii. Toate aceste categorii de persoane, care realizeaza venituri individual sau in forme de asociere, realizeaza practic venituri din activitati independente si au obligatii indeplinirii mai multor obligatii fiscale.

Categorii de persoane care realizeaza venituri in mod independent, potrivit unui ghid publicat recent de ANAF:

medic, avocat, notar public, executor judecatoresc, experti tehnici si contabili, contabili autorizati, auditori financiari, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi sau a altor profesii reglementate de lege;

Atentie! Pentru a se incadra in categoria veniturilor realizate in mod independent, persoanele aflate in aceasta situatie trebuie sa indeplineasca minim 4 din urmatoarele 7 criterii:

- persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
- persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
- riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
- activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
- activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
- persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
- persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii;

Obligatii fiscale pentru veniturile realizate din activitati independente:

Formularul 070 „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere”.

Formularul 010 ,,Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica” - daca activitatea se desfasoara in cadrul unor asocieri sau alte entitati fara personalitate juridica.

Atentie! Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii si se depune in termen de 30 de zile de la data infiintarii.

Formularul 220 „Declaratia privind venitul estimat/norma de venit” - in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii, la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au domiciliul.

Formularului 220 pana la data de 25 mai a anului de impunere - doar cei care anul anterior au realizat pierderi, si cei care, au realizat venituri pe perioade mai mici decat anul fiscal.

 


Autor: Ana Tudor

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016