Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA. Cand e obligatorie inregistrarea in scopuri de TVA pentru prestari de servicii intracomunitare?


de Victor Achim la 29 Sep. 2017
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA. Cand e obligatorie inregistrarea in scopuri de TVA pentru prestari de servicii intracomunitare?
In analiza de mai jos, avem un PFA, neplatitor de TVA, care presteaza servicii IT (creare site web) printr-o platforma din USA. Platforma emite facturile in numele PFA precum si factura pentru comisionul lor.


Stabilim in ce masura PFA-ul ar trebui sa aiba cod de TVA pentru operatiuni intracomunitare daca clientii sunt din UE, precum si in ce fel se procedeaza in cazul in care clientul final este din Romania, iar factura este in USD.
 
 
Iata raspunsul specialistului:
 
Conform Art. 317, Al. b) din Codul Fiscal, persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), c) sau d) ori a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2), inainte de prestarea serviciului, trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru prestarea acestor servicii. 
 
Daca beneficiarul serviciilor este o persoana neimpozabila din UE, nu este obligatorie inregistrarea in scopuri de tva a prestatorului.
In ceea ce priveste clientii din Romania, este obligatorie inregistrarea in scopuri de tva la depasirea plafonului prevazut la Art. 310, respectiv la obtinerea unei cifre de afaceri anuala, declarata sau realizata de 220.000 lei.
 
Facturarea in alta valuta decat cea nationala intre persoane impozabile stabilite in Romania, este permisa, insa, daca se va factura si cu tva (la depasirea plafonului), valoarea tva trebuie mentionata si in lei, conform Art. 319, Al. (23).
De asemenea, plata facturii de catre clientii din Romania pentru PFA stabilit in Romania se poate face doar in moneda nationala, conform Regulamentului BNR nr. 4/2005.
 
Astfel, daca PFA neplatitor este prestatorul de servicii si factureaza direct clientilor finali, este obligatorie obtinerea codului de tva pentru operatiuni intracomunitare daca beneficiarii sunt persoane impozabile stabilite intr-un alt stat membru.
 
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Simona Stanculescu - Economist
 
 

Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.86 din 7 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016