Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA si prestari de servicii intracomunitare. Care va fi regimul TVA?


de Victor Achim la 02 Nov. 2017
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA si prestari de servicii intracomunitare. Care va fi regimul TVA?
Avem in analiza de mai jos ca subiect o societate cu codul CAEN 4941 "transport de marfuri" si care este inregistrata ca platitor de TVA. Aceasta presteaza servicii de transport pentru beneficiari din Uniunea Europeana. Pentru serviciile prestate factureaza cu taxare inversa. Avand in vedere faptul ca locul prestarii serviciilor nu este pe teritoriul Romaniei, vom vedea ce trebuie sa apara pe factura, inclusiv in cazul unui PFA neinregistrat ca platitor de TVA si care este doar prestator de servicii intracomunitare.


Iata raspunsul specialistului:
 
Prestarile de servicii intracomunitare au locul prestarii in tara UE respectiva unde se afla beneficiarul, In baza codului valid de TVA al beneficairului din UE, factura se emite in regim de scutire de TVA, conform prevederilor de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal. pe factura la rubrica TVA se va mentiona "Taxare inversa la beneficiar" sau "Neimpozabil in Romania".
 
Pentru a dobandi un cod valid de TVA PFA care presteaza servicii in UE catre persoane juridice, va trebui sa se inregistreze  in scop special de TVA conform art. 317 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal,inainte de efectuarea prestarilor  de servicii intracomunitare.
 
Inregistrarea in scop special de TVA, conform art. 317 din Codul fiscal, nu ofera calitatea de platitor de TVA si pentru operatiuni derulate cu parteneri din Romania. Este un cod de TVA (verificabil VIES) valabil doar pentru tranzactii cu parteneri din UE.
 
In baza  codului valid de TVA al clientului intracomunitar, operatiunea este neimpozabila in Romania,din punct de vedere al TVA ci la beneficiar, conform prevederilor de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.
 
Prin urmare, pentru prestarea de servicii intracomunitare, PFA emite facturi catre  parteneri intracomunitari, cu mentiunea "Neimpozabil in Romania".
 
Facturile se declara in Declaratia recapitulativa 390, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturilor respective, cu cod P.
Dupa depasirea plafonului de 220.000 lei la venituri, intr-un an fiscal, PFA  are obligatia sa se inregistreze in scop de TVA in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului, conform prevederilor de la art. 316 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Data atingerii sau depasirii se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.
 
Dupa inregistrarea in scop normal de TVA, societatea trebuie sa anuleze codul special de TVA, valabil pentru operatiuni intracomunitare si sa emite facturi in baza codului normal de inregistrare  fiscala.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar
 
 
 

Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.95 din 11 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016