Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Soarta PFA-urilor e pecetluita daca se modifica din nou Codul fiscal


de Cecilia Pavelescu la 08 Sep. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Soarta PFA-urilor e pecetluita daca se modifica din nou Codul fiscal
Recent, Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor si coordonatorul Departamentului de Legislatie Fiscala din institutie, a confirmat existenta proiectului de modificare a Codului Fiscal. Proiectul nu e asumat de Anca Dragu, ministrul de Finante, care a declarat ca nu va semna acest proiect.


Gabriel Biris a precizat ca proiectul a fost redactat cu scopul de a simplifica sistemul contributiilor sociale.

Cititi si Se modifica 200 articole din Codul fiscal si se dubleaza CASS-ul. Sindicatele ameninta cu proteste la nivel de tara


"Este oarecum un incident regretabil ca un proiect inca in discutii a iesit pe surse si oameni care nu prea au inteles ce scrie in acel proiect au inceput sa-l critice. Acel proiect este despre simplificare, despre usurarea sarcinii fiscale totale, pentru ca cine l-a studiat putin mai in amanunt putea sa vada ca propuneam introducerea pentru prima data in legislatia noastra a unei plafonari a bazei de calcul a contributiilor sociale efectiv, pe suma tuturor veniturilor, in asa fel incat contributiile astea sa nu fie asa, fara numar, fara limita, ci sa simplificam pana la urma legislatia. Practic, cea mai mare parte din modificari, nu neaparat chiar cele mai importante, la asta se refereau, la contributiile sociale si impozitul pe venit. Am vazut ca exista critici, ca s-ar mari cotele de contributii, dar acest proiect nu este despre majorari de taxe", a declarat Biris, potrivit Profit.ro.


De asemenea, acesta sustine ca prin efectul plafonarii angajatii si angajatorii ar avea de platit mai putin, nu mai mult. Cu toate acestea, sarcina in responsabilitatea angajatului inseamna dublarea contributiilor, iar PFA-urile sunt uitate de secretarul de stat fiindca nici macar nu sunt amintite in aceasta schema care le afecteaza direct si care le reduce semnificativ veniturile.

"Stim vreo firma care sa se fi imbolnavit si sa se duca la doctor? stim vreo firma care la batranete sa ia pensie? Trebuie sa intelegem un lucru: contributiile la sanatate si la pensii nu sunt ale angajatorului, ci ale angajatului. Ca noi, datorita unei ipocrizii bine cultivate de-a lungul timpului, am impartit contributiile in parte, pentru angajat mai mici si pentru angajator mai mari, a fost doar pentru a ascunde o realitate, si anume cat de mare este costul muncii in Romania. Este foarte mare, si nu datorita impozitului pe venit, ci a contributiilor care sunt asa de mari si pentru ca foarte multi nu le platesc. in propunerea la care facem referire acum, prin ajustarea bazei, includerea sumelor datorate de angajator in baza de calcul, in salariul brut, se facea ca efectul asupra angajatului sa fie zero, acelasi net, iar efectul asupra angajatorului sa fie zero, acelasi cost total. Doar se creeaza o baza unitara de aplicare a impozitului pe venit si contributiilor sociale pentru toate tipurile de venituri", a mai precizat Biris.


De asemenea, acesta a mai precizat ca planul Ministerului Finantelor era sa prezinte public proiectul la un anumit moment, pentru a-l putea si explica.

Sindicatele ameninta deja cu proteste la nivel national in cazul in care acest proiect va fi aprobat, iar impotrica proiectului de OUG a fost deja creata o petitie.


Anca Dragu, ministrul de finante, a mentionat, conform sursei, ca va discuta cu secretarul de stat Gabriel Biris, sef al Departamentului de Legislatie Fiscala, urmand sa investigheze cum a ajuns in spatiul public acest proiect.


 


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016