Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Venituri din drepturi de autor. Care sunt obligatiile platitorului si ale beneficiarului?


de Viorica Ghinea la 04 Sep. 2018
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din drepturi de autor. Care sunt obligatiile platitorului si ale beneficiarului?
Noile modificari legislative referitoare la veniturile obtinute din drepturi de autor prezinta in continuare numeroase neclaritati. Care sunt obligatiile platitorului si ale beneficiarului, atat in cazul in care se depaseste plafonul, cat si in situatia in care veniturile nete sunt estimate sub plafon, vom afla din studiul de caz analizat mai jos.


Venituri din drepturi de autor: raspunsul specialistului

 

 
Potrivit modificarilor aduse Codului fiscal prin OUG 18/2018 si OUG 25/2018, atat in ceea ce priveste CAS cat si in ceea ce priveste CASS, in masura in care persoana fizica beneficiara a venitului estimeaza ca realizeaza venituri sub plafonul anual de 12 salarii minime brute de tara, aceasta nu va datora cele doua contributii, platitorul neavand obligatia de a le calcula, retine, plati si declara. Beneficiarul de venit va putea insa opta pentru plata CAS si CASS prin Declaratia unica, potrivit art. 148 alin. (3) si art. 180 alin. (1) lit. a) si (2) din Codul fiscal.
 
In cazul in care veniturile din drepturi de autor sunt realizate din mai multe surse (platitori de venit), iar nivelul venitului net din drepturi de autor estimat a se realiza pe fiecare sursa este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, insa venitul net cumulat de la toti platitorii este cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara, persoana fizica este cea care are obligatia depunerii Declaratiei unice 212. Platitorii nu retin la sursa contributiile intrucat nivelul venitului net estimat de la fiecare este inferior plafonului de 12 salarii minime brute pe tara.
 
Codul fiscal creaza obligatia de a include in contractul incheiat intre parti prevederi referitoare la desemnarea sau nu a platitorului de venit pentru retinerea si plata contributiilor sociale obligatorii in situatiile in care este estimat un venit net anual care depaseste plafonul.
 
Astfel, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care impozitul se retine la sursa, obtinut de la un singur platitor de venit, iar nivelul net estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 22.800 lei, platitorul de venit are obligatia sa calculeze, sa retina si sa plateasca CAS si CASS, precum si sa depuna Declaratia 112.

In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiilor prin retinere la sursa, in anul in curs, precum si venitul ales pentru care datoreaza CAS. Nivelul contributiilor calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiilor anuale datorate.
 
Asadar in cazul unui singur platitor de venit, iar nivelul venitului net estimat pentru anul curent este cel putin egal cu 22.800 lei, vor fi retinute CAS si CASS conform prevederilor din contract, fiind necesare prevederi in contract cu privire la desemnare si nivelul contributiilor retinute.
 
In aceeasi situatie este si persoana fizica ce cumuleaza la nivel de an venituri din drepturi de autor de la mai multi platitori de venituri peste plafonul de 22.800 lei si veniturile nete estimate a se realiza de la cel putin un platitor de venit sunt egale sau mai mari decat acest nivel. Persoana fizica urmeaza sa desemneze prin contractul incheiat intre parti acel platitor de venit de la care venitul realizat este cel putin egal cu 22.800 lei si care are obligatia sa calculeze, sa retina si sa plateasca contributiile in anul in curs. Calculul, retinerea, virarea si declararea contributiilor vor reveni asadar acelui platitor desemnat de la care realizeaza venituri care depasesc plafonul.
 
Temeiul legal il reprezinta art. 151 alin.(5) – (6) si art. 174 alin.(5) – (6) din Codul fiscal.
 
Asadar desemnarea unui platitor de venituri sa calculeze, sa retina si sa plateasca contributiile intervine in situatia in care acestea sunt datorate, nivelul venitului net estimat depasind 22.800 lei.
 
Avand in vedere cele analizate, notificarea platitorului cu privire la neretinerea CAS si CASS in situatia in care persoana fizica beneficiara a venitului estimeaza un venit net anual inferior plafonului de 22.800 lei poate clarifica obligatiile partilor. Platitorul nu va putea fi desemnat in aceasta situatie sa calculeze, sa retina si sa plateasca CAS si CASS.





Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal.


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.25 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016