Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Transele pentru plata impozitului pe venit. Cum se procedeaza in 2018?


de Viorica Ghinea la 08 Aug. 2018
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Transele pentru plata impozitului pe venit. Cum se procedeaza in 2018?
Dezbatem astazi un subiect legat de transele pentru plata impozitului pe venit in 2018. Pana acumu PFI platea trimestrial, in 4 transe egale, impozitul pe venitul estimat (in baza declaratiei estimative) si unde era cazul CAS sau CASS.


Dupa depunerea realizatului, ANAF efectua diferenta dintre cele doua transe si primeai decizia de impunere cu + sau - dupa caz. Luam drept exeplu cazul unei  PFI care a depus Declaratia Unica cu un estimativ pentru 2018 si cu realizatul pe 2017. Nu a fost depasit plafonul de 22800, deci nu se pune problema de plata CASS.

Pana acum deja au trecut II trimestre, asa ca PFI ar fi trebuit sa plateasca deja doua transe din impozitul pe venit. Plateste acum cele doua transe si pentru urmatoarele doua pastreaza aceleasi termene ca inainte 25.09 si 25.12 sau exista o noua porcedura de plata? Pentru realizatul din 2017 se mai primeste decizie de impunere de la ANAF? Daca nu, in ce baza se regularizeaza? In cazul in care s-arfi depasit plafonul de venituri si ar fi trebuit platiti si cei 2280 lei pentru CASS, care este termenul de plata?



Iata raspunsul specialistului!


Avand in vedere ca venitul net anual este sub valoarea a 12 salarii pe economie (1900 x 12), persoana fizica va achita numai impozit pe venit 10 %, in anul 2018.
 
Incepand cu veniturile realizate de persoana fizica in anul 2018, organul fiscal nu mai are obligatia trimiterii deciziilor de impunere, ci pe baza declaratiei unice, persoana fizica va stabili singura obligatiile de plata.

 
Termenul de plata pentru anul 2018 este 15 Martie 2019.


 
Daca, impozitul pe venit 10%, va fi achitat pana pe data de 15 Decembrie 2018, persoana fizica  beneficiaza de o bonificatie de 5% din impozitul datorat.
 
De asemenea pentru depunerea online a declaratiei unice  (ex. utilizand Spatiul privat virtual), se mai acorda inca o bonificatie de 5% in anul 2019 si este conditionata de plata, pe data de 15 Decembrie 2018 a impozitului pe venit.     
 
Prin urmare, in anul 2018, persoana fizica poate plati cand doreste impozitul pe venit, insa pentru a beneficia de bonificatie, termenul plata nu trebuie sa  depaseasca data de 15 Decembrie 2018, pentru impozitul anticipat, care rezulta din completarea declaratiei unice.         





Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.83 din 6 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau

Adrian 2018-08-15 11:38:41

S-a omis raspunsul la intrebarea:
"Pentru realizatul din 2017 se mai primeste decizie de impunere de la ANAF? Daca nu, in ce baza se regularizeaza?"

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016