Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Afla ce obligatii fiscale datoreaza un PFA!


de Victor Achim la 11 Mai. 2018
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afla ce obligatii fiscale datoreaza un PFA!
Modificarile legislative din ultimele luni au bagat in ceata toata PFA-urile. In aceste conditii ce au starnit confuzie, nu este de mirare ca multi contribuabili nu mai stiu ce obligatii fiscale datoreaza si in ce cazuri sunt scutiti de impozite.


Mai jos, luam drept exemplu un PFA in sistem real care estimeaza ca va realiza in anul 2018 un venit net estimat de 20.000 lei. Vom afla de la specialist care sunt taxele pe care le datoreaza persoana fizica pentru acest venit net estimat. Se ia in considerare ca acest venit sa devena la sfarsitul anului si venit realizat. Mentionam faptul ca persoana fizica are incheiat si un contract de munca si ca salariul depaseste salariul minim pe economie.


 

Obligatii fiscale datorate de PFA: raspunsul specialistului


 

Veniturile din activitati independente realizate de persoanele fizice autorizate potrivit OUG 44/2008 sunt supuse impozitului pe venit in cota de 10%, contributiei de asigurari sociale, in cota de 25% si contributiei de asigurari sociale de sanatate in cota de 10%.
 
In ceea ce priveste venitul net din activitati independente in sistem real, acesta se determina potrivit art. 68 din Codul fiscal pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.
 
Pentru anul 2018, in raport cu impozitul pe venit, potrivit art. 120^1 si art. 133 alin. (14) in Codul fiscal, PFA are obligatia estimarii venitului net anual pentru anul fiscal curent, in vederea stabilirii impozitului anual estimat, prin depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale pana la data de 15 iulie inclusiv a anului 2018 de realizare a venitului. Impozitul se determina de catre persoana fizica prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat considerat venit impozabil, iar plata se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 15 martie inclusiv a anului 2019.
 
In ceea ce priveste CAS, potrivit art. 148 alin. (1) din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si din drepturide proprietate intelectuala, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza CAS, daca estimeaza pentru anul curent 2018 venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la 15 iulie 2018 (12 x 1.900 lei).
 
Daca venitul net estimat pentru anul 2018 este mai mic decat 22.800 lei, nu este datorata CAS, dar persoana are posibilitatea, potrivit art. 148 alin. (3) din Codul fiscal, sa opteze pentru a fi asigurata in sistemul asigurarilor sociale.
 
In situatia in care persoana fizica estimeaza pentru anul 2018 un venit net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat 22.800 lei, insa venitul net anual cumulat realizat va fi cel putin egal cu 22.800 lei, persoana fizica datoreaza CAS si are obligatia, potrivit art. 151 alin.(17) din Codul fiscal, de a depune Declaratia unice pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea definitivarii CAS. In acest caz in declaratie se completeaza cu venitul ales, care trebuie sa fie cel putin egal 22.800 lei.
 
In ceea ce priveste CASS, persoanele fizice care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) din Codul fiscal (venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit prevederilor Titlului II, Titlului III sau Legii 170/2016, din cedarea folosintei bunurilor, din activitai agricole din investitii, din alte surse), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza CASS, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice (12 x 1.900 lei). Baza anuala de calcul al CASS in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) din Codul fiscal enumerate anterior o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice (12 x 1.900 lei).
 
Prin urmare, doar daca persoana fizica estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, CASS este datorata, iar baza anuala de calcul al CASS la care se aplica cota de 10% este echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara (12 x 1.900 lei).
 
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) -h), dupa cum urmeaza:
 
a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 68^1 si 69, dupa caz;
 
b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 72^1, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
 
c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii 170/2016, determinat potrivit prevederilor art. 125 alin. (8) si (9);
 
d) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;
 
e) venitul si/sau castigul din investitii, stabilit conform art. 94-97. In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi se iau in calcul sumele incasate;
 
f) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106;
 
g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.
 
 
 
Daca persoana fizica estimeaza pentru anul curent un venit net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime pe tara, in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, aceasta va datora CASS la nivelul a 12 salarii minime pe tara si va avea obligatia de a depune declaratia unica in vederea definitivarii impozitului anual pe venit pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii CASS. In acest sens vor trebui avute in vedere prevederile art. 174 alin. (17) din Codul fiscal.
 
Precizam ca in anul 2018 se acorda urmatoarele bonificatii:
 
a) pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta pana la 15 iulie 2018 inclusiv, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit platit integral pana la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul net anual platit;
 
b) pentru plata cu anticipatie a impozitului pe venit se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit anual estimat platit integral pana la 15 decembrie 2018 inclusiv. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul net anual estimat platit.
 
Bonificatiile se acorda in mod corespunzator si pentru CAS si CASS.
 
Astfel, noul mecanism prevede ca persoana fizica va fi cea care isi va determina obligatiile fiscale datorate pentru anul 2018 trecandu-se astfel de la impunerea administrativa utilizata pana in prezent la un sistem de autoimpunere in care impozitul pe venit ?i contribu?iile sociale obligatorii pentru anul curent se stabilesc prin Declara?ia unica de catre persoana fizica.
 
In concluzie, pana la termenul de 15 iulie 2018, PFA care desfasoara activitati independente va avea obligatia de a depune declaratia unica pentru veniturile realizate in anul 2017 si pentru impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in anul 2018 si, dupa caz, pentru CAS si CASS estimate in anul 2018.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal.


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.14 din 21 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016