Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Servicii furnizate pe cale electronica de PFA neplatitor de TVA. Facturare comision


de Victor Achim la 22 Mar. 2018
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Servicii furnizate pe cale electronica de PFA neplatitor de TVA. Facturare comision
In studiul de caz prezentat mai jos, subiectul principal il reprezinta un PFA neplatitor de TVA si fara cod special pentru achizitii servicii intracomunitare isi vinde serviciile (serviciile sunt in categoria serviciilor prestate pe cale electronica) cu ajutorul unei platforme online (Envato). Aceste servicii sunt achizitionate de persoane fizice si juridice din intreaga lume. Aceasta platforma online percepe un comision PFA-ului pentru faptul ca isi expune serviciile pe platforma. Platforma online este a unei firme din Australia.


Ce obligatii are PFA-ul din punct de vedere al TVA pentru vanzarile de servicii catre persoanele fizice? Ce obligatii are PFA-ul din punct de vedere al TVA pentru vanzarile de servicii catre persoanele juridice platitoare sau neplatitoare de TVA? Ce obligatii are PFA-ul din punct de vedere al TVA pentru comisionul facturat de societatea din Australia?


Iata raspunsul specialistului!

 1.Pentru serviciile furnizate pe cale electronica definite la art. 266 alin. 1 pct. 28 din Codul fiscal, locul prestarii se considera a fi locul unde beneficiarul este stabilit, daca aceste servicii sunt oferite/prestate persoanelor fizice si persoanelor juridice neimpozabile (spre exemplu, institutii publice) din intreaga lume, in conformitate cu prevederile art. 278 alin. 5 lit. h pct. 3 din Codul fiscal. Cu alte cuvinte, prestarea de servicii pentru aceste persoane nu va avea locul prestarii in Romania, operatiunea fiind neimpozabila in Romania prin neindeplinirea conditiei cumulative de la art. 268 alin. 1 lit. b din Codul fiscal, iar PFA-ul nu are nicio obligatie pe linie de TVA.

Daca serviciile furnizate pe cale electronica sunt prestate in favoarea unor beneficiari – persoane impozabile (care pot fi atat persoane fizice – cu regim similar PFA-ului, cat si persoane juridice), locul prestarii va fi stabilit pe baza regulii generale de la art. 278 alin. 2 din Codul fiscal, respectiv serviciile vor fi considerate a fi prestate tot la sediul beneficiarului, nefiind impozabile in Romania (situatie similara celei anterioare). Totusi, in ipoteza in care beneficiarii sunt persoane impozabile din UE, prestarile de servicii vor fi considerate prestari intracomunitare, iar PFA-ul va fi obligat sa se inregistreze special in scop de TVA pentru operatiuni intracomunitare – prestari conform art. 317 alin. 1 lit. b din Codul fiscal si sa depuna declaratia recapitulativa 390 VIES conform art. 325 alin. 1 lit. c din Codul fiscal.

In acest sens, PFA-ul va avea in vedere faptul ca potrivit pct. 14 alin. 1 din Normele metodologice date in aplicarea art. 278 din Codul fiscal, pentru stabilirea locului prestarii serviciilor se are in vedere notiunea de persoana impozabila din punct de vedere al TVA, necontand faptul ca persoana care presteaza serviciile (prestatorul) sau persoana care primeste servicile (beneficiarul) realizeaza operatiuni scutite de taxa pe valoarea adaugata sau aplica regimul special de scutire pentru intreprinderi mici.

De mentionat ca, in situatia in care beneficiarii/clientii nu comunica PFA-ului din Romania un cod valabil de TVA sau un certificat eliberat de autoritatile fiscale din state terte, se va considera ca acestia sunt persoane neimpozabile in conditiile precizate de la pct. 15 alin. 8-9 si alin. 12 din Normele metodologice date in aplicarea art. 278 din Codul fiscal.

2. In privinta comisionului, daca acesta este facturat de o firma din Australia, PFA-ul nu are nevoie de cod special de TVA (presupunand ca nu realizeaza prestari de servicii intracomunitare, pentru care sa fie nevoita deja sa aiba codul special de TVA). Pur si simplu, PFA-ul din Romania va face o achizitie de servicii non-UE in calitate de beneficiar, cu locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. 2 din Codul fiscal si, ca atare, serviciile de comisionare vor fi impozabile/taxabile in Romania prin indeplinirea celor 4 conditii cumulative de la art. 268 alin. 1 din Codul fiscal.

Persoana obligata la plata TVA va fi PFA-ul din Romania in calitate de beneficiar conform art. 307 alin. 2 din Codul fiscal, care va plati taxa prin intermediului decontului special de TVA (formular D301) conform art. 326 alin. 1 coroborat cu art. 324 alin. 1 lit. d din Codul fiscal.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016