Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Transfer de bunuri in patrimoniul unui PFA


de Victor Achim la 29 Ian. 2018
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Transfer de bunuri in patrimoniul unui PFA
Studiul de caz de astazi are drept subiect o persoana fizica ce a achizitionat in anul 2009 un teren pe care a construit un imobil cu mai multe apartamente. S-a declarat prin optiune platitor de TVA si pe parcursul constructiei imobilului a recuperat in urma controalelor fiscale TVA din facturile de achizitii.


O parte din apartamente s-au vandut in perioada 2014-2016 si s-a achitat TVA colectat. In anul 2017 nu s-au facut vanzari. In prezent mai sunt de vanzare 8 apartamente. Persoana fizica a condus o evidenta in partida simpla care a stat la baza verificarii pentru restituire de TVA si are "Registrul bunurilor de capital" in care sunt mentionate costurile de productie.

Vom analiza in continuare cum se vor putea vinde acum cele 8 apartamente, avand in vedere reglementarile legale in vigoare. Persoana in cauza este obligata sa infiinteze un PFA sau nu? De asemenea, vom afla cum se transfera cele 8 apartamente din propietatea privata in propietate afacerii.

Alte intrebari care necesita raspuns in acest caz:

- Trebuie facuta ajustare de TVA?;
- Va fi recunoscut costul investitiei in baza protocolului de transfer?;
- Se pot valorifica anual pana la 5 apartamente fara sa fie obligat sa faca inregistrare unui PFA.


Iata raspunsul specialistului!


Art. 7 din Codul Fiscal defineste activitatea independenta  ca fiind orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:

- persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
- persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
- riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
- activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
- activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
- persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
- persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
 
Criteriul privind libertatea persoanei de a alege locul, modul de desfasurare a activitatii, precum si programul de lucru este indeplinit atunci cand cele trei componente ale sale sunt indeplinite cumulativ. In raportul juridic partile pot conveni asupra datei, locului si programului de lucru in functie de specificul activitatii si de celelalte activitati pe care prestatorul le desfasoara.

Persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea chiar si pentru un singur client, daca nu exista o clauza de exclusivitate in desfasurarea activitatii.
 
Riscurile asumate de prestator pot fi de natura profesionala si economica, cum ar fi: incapacitatea de adaptare la timp si cu cele mai mici costuri la variatiile mediului economico-social, variabilitatea rezultatului economic, deteriorarea situatiei financiare, in functie de specificul activitatii.
 
In desfasurarea activitatii persoana fizica utilizeaza predominant bunurile din patrimoniul afacerii.

In urma controalelor si a declararii veniturilor precum si a existentei unei activitati cu caracater repetitiv, exista posibilitatea ca ANAF sa reincadreze activitatea ca fiind o activitate independenta.

In cazul in care o persoana fizica desfasoara activitate economica, in speta activitate de constructii, aceasta este tratata din punct de vedere fiscal ca un pfa si plateste impozit, sanatate si pensie, in limitele si cu exceptiile prevazute de Codul fiscal.
 
Pct.  16 din OMFP 170/2015 prevede ca elementele patrimoniale se evidentiaza in contabilitate la valoarea de intrare, respectiv la cost de achizitie, de productie sau la pretul pietei, in baza documentelor justificative care atesta dobandirea acestora.
   
Pct. 7 din normele metodologice date in aplicarea art. 68 din Codul fiscal prevede ca in venitul brut al afacerii se include si suma reprezentand contravaloarea bunurilor si drepturilor din patrimoniul afacerii care trec pe parcursul exercitarii activitatii in patrimoniul personal al contribuabilului, operatiune considerata din punct de vedere fiscal o instrainare.

Evaluarea acestora se face la preturile practicate pe piata sau stabilite prin expertiza tehnica.

Astfel, la intrarea bunurilor in patrimoniul afacerii acestea se vor evalua la pretul pietei sau se vor determina valorile de intrare prin expertiza tehnica.
 
Bunurile transferate din patrimoniul personal in patrimoniul PFA se inregistreaza in Registrul Inventar al PFA ca aport in natura la activitatea PFA.
 
Preluarea in contabilitate se va face pe baza unui proces verbal de predare primire incheiat intre PFA si PF.

Aporturile in natura nu se impoziteaza acestea se vor include in venitul brut al PFA la momentul vanzarii.


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.88 din 24 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016