Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Intrebari si raspunsuri privind anularea penalitatilor de intarziere pentru persoane fizice si firme


de Ana Tudor la 04 Dec. 2015 Exclusiv
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebari si raspunsuri privind anularea penalitatilor de intarziere pentru persoane fizice si firme
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat o sesiune de consultanta online, pe tema "Anularea penalitatilor de intarziere, precum si a unei cote de 54,2% din dobanzi, aferente obligatiilor de plata principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015, inclusiv" (ROI).


Va prezentam cele mai de interes intrebari si raspunsuri cu privire la anularea penalitatilor de intarziere si a cotei de 54,2% din dobanzi:

1. Model de notificare ce trebuie depus la ANAF pentru anularea penalitatilor, unde putem gasi? Si care este data limita de depunere a notificarilor?

ANAF:
Notificarea nu este un formular standard si se depune pentru amanarea la plata a acesoriilor nu pentru anulare. Aceasta se intocmeste de dumneavoastra si trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente:
a) datele de identificare a contribuabilului: denumirea/numele si prenumele acestuia, a/ale reprezentantului legal/reprezentantului fiscal/imputernicitului, daca este cazul, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscala, numarul de telefon/fax al acestora, adresa de e-mail, inclusiv datele de identificare pentru sediile secundare inregistrate fiscal, potrivit legii;
b) obiectul notificarii, respectiv intentia de a beneficia de anularea obligatiilor de plata accesorii prevazute la art. 2 alin. (2);
c) data si semnatura contribuabilului/reprezentantului legal/reprezentantului fiscal/imputernicitului.

Referitor la data limita de depunere a Notificarii, aceasta poate fi depusa pana la depunerea Cererii de anulare a accesoriilor respectiv 30 iunie 2016, dar va sugeram sa o depuneti cat mai repede

2. Daca exista un contract de esalonare pe durata de 24 de luni, aprobat in luna a 3-a 2015, in cazul in care se plateste obligatia de plata neachitata din esalonare, se aplica anularea cotei de 54,2% si a penalitatilor de intarziere aferente esalonarii?

ANAF:
Pentru obligatiile esalonate la plata potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarii la plata, aprobata prin Legea nr. 15/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, si pentru care esalonarea se finalizeaza pana la data de 31 martie 2016, se anuleaza cota de 54,2% din dobanda esalonata la plata aferenta ratelor cu termene de plata ulterioare datei de 1 octombrie 2015. In acest caz, penalitatile de intarziere amanate la plata se anuleaza potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2011, aprobata prin Legea nr. 15/2012, cu modificarile si completarile ulterioare(art 2 alin (4) din OMFP 3831/2015)

3. Am o societate Z care se incadreaza conf. OUG 44/2015. Si mai am o societate partenera Y care conform unui contract de prestari servicii are o datorie catre Z. Aceasta societate Y urmeaza sa primeasca de la ANAF in urma unui control efectuat, TVA de rambursat. Pot solicita compensarea obligatiile restante ale societatii Z cu TVA care urmeaza a fi rambursat de la societatea partenera Y?

ANAF:
Da, art 1 alin. (1) din OUG 44/2015 prevede ca puteti beneficia de facilitati daca obligatiile se sting prin orice modalitate prevazuta de lege pana la data de 31 martie 2016, iar OG 92/2003 prevede ca modalitate de stingere si compensarea cu creantele fiscale rezultate din cesiunea notificata potrivit prevederilor art. 30 .

4. In luna noiembrie a.c., am primit de la ANAF somatie de plata si titlu executoriu pentru obligatii de plata restante din anul 2011 si 2012, debite aferente impozitului pe venituri din activitati indepedente. Titlul executoriu se refera la debite principale, cat si la obligatiile de plata accesorii (penalitati si dobanzi). Cum pot beneficia de prevederile OUG 44/2015, mai precis care articol de lege mi se poate aplica astfel incat sa fie anulate penalitatile de intarziere si parte din dobanzi.

ANAF:
Potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din OUG nr. 44/2015 in situatia in care intentionati sa beneficiati de anularea obligatiilor de plata accesorii puteti notifica organul fiscal competent cu privire la aceasta intentie.


In urma notificarii veti primii o decizie de amanare la plata a obligatiilor de plata accesorii. Pentru obligatiile de plata accesorii care fac obiectul amanarii la plata se suspenda procedura de executare silita.Daca indepliniti conditiile de acordare a anularii, astfel cum acestea sunt prevazute de ordonanta de urgenta, , este necesar sa depuneti o cerere de anulare a accesoriilor pana la data de 30,06,2015.

Procedura de acordare a anularii obligatiilor de plata accesorii este prevazuta de Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3831/2015 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2015 privind acordarea unor facilitati fiscale in cazul creantelor administrate de catre organul fiscal central

5. Daca o societate si-a achitat o parte din debidetele restante la 30.09.2015 poate beneficia de anularea penalitatilor debitelor achitate? ca platile curente sa nu fie distribuite pe penalitatile din fisa trebuie sa depunem notificarea cu intentia? mai putem beneficia de scutire daca achitam debitele pana la 31 martie insa avem debitele curente restante?

ANAF:
Penalitatile de intarziere, precum si o cota de 54,2% din dobanzi, aferente obligatiilor de plata principale, administrate de organul fiscal central, cu termene de plata pana la 30 septembrie 2015, se anuleaza daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art.1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.44/2015. Obligatiile de plata accesorii pot fi aferente si obligatiilor de plata principale cu termene de plata pana la 30 septembrie 2015 inclusiv si stinse pana la aceasta data.
In ceea ce priveste notificarea privind intentia de a beneficia de anularea obligatiilor de plata accesorii potrivit ordonantei de urgenta, aceasta se depune la organul fiscal la care este inregistrata societatea. Notificarea se solutioneaza in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data inregistrarii acesteia, prin emiterea unei decizii de amanare la plata a obligatiilor de plata accesorii, potrivit art.3 din OMFP 3831/2015.

6. PFA - control finalizat in martie 2015; a obtinut esalonare la plata (15.03.2015 - 15.02.2017).
1. Daca se face reesalonarea pana la 31 martie 2016 si se achita principalul, se poate beneficia de amnistie?
2. Daca beneficiaza de aministie, trebuie platit doar principalul pana la 31 martie 2016 sau si dobanzile, urmand ca ulterior sa se restituie 54,2% din dobanzi?

ANAF:
In situatia in care obtineti o reesalonarea pana la 31 martie 2016 puteti beneficia de facilitatile fiscale potrivit art. 11 alin 3 din OUG 44/2015 daca achitati principalul si dobanzile in totalitate pana la 31 martie 2016. Cota de 54,2% din dobanda urmand a fi restituita. Va sugeram sa depuneti notificarea privind intentia de a beneficia de facilitati la unitatea fiscala de care apartineti


Autor: Ana Tudor


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.2 din 5 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau

popovici sam 2016-02-02 12:35:31

am avut un if. dar l-am inchis acum 2 ani .si am primit o somatie ca nu am platit un decont de 1600 ron cu penalitati a ajuns acum la 2900 ron .Beneficiez si eu de amnistia fiscala ?Va multumesc!

Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016