Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Care dintre angajatii din IT beneficiaza de scutire pentru impozitul pe venit


de Andrei Covaci la 10 Nov. 2015 Exclusiv
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care dintre angajatii din IT beneficiaza de scutire pentru impozitul pe venit
Eliminarea restrictiile referitoare la facultate absolvita pentru angajatii din IT este una dintre cele mai importante decizii luate de Executiv.


Ordinul privind incadrarea in activitatea de creatie de programe de calculator (Ordinul comun al Ministrului pentru societatea informationala, Ministrului educatiei si cercetarii stiintifice, Ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice, Ministrului Finantelor Publice nr. 217/4.172/1.348/835) elimina lista specializarilor pe care trebuie sa le aiba inscrise in diplomele de absolvire angajatii din IT pentru a beneficia de scutirea de la plata impozitului pe venit.

Incadrarea unei persoane in categoriile de activitati sau de ocupatii, in scopul beneficierii de scutirea de impozit pe veniturile din salarii prevazuta in Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie responsabilitatea angajatorului, potrivit art.3 alin. (4) al aceluiasi Ordin.

Asadar, incadrarea in categoriile de activitati si de ocupatii reprezinta responsabilitatea angajatorului.
Cerintele necesare ocuparii unui post se stabilesc de catre angajator tinand cont de prevederile COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), precum si de actele normative cu caracter special prin care se stabilesc nivele de studii minimale pentru ocuparea unor functii.

Daca nu exista prevederi legale care sa stabileasca in mod expres studiile necesare exercitarii unei functii/meserii, atunci natura studiilor se va stabili de catre angajator in functie de atributiile pe care urmeaza sa le indeplineasca persoana conform fisei postului dar si de standardele ocupationale, daca acestea din urma exista.

In cazul ocupatiilor din ordinul mai sus mentionat nu exista legislatie care sa reglementeze studiile necesare.

Pentru ocupatia de administrator de baze de date exista standard ocupational publicat pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Calificari, care prevede ca persoana care doreste sa devina Administrator baze de date  trebuie sa fie absolventa de studii superioare si sa aiba cunostinte de tehnologia informatiei (hardware, software, modele si structuri de date,medii de stocare date, medii de transmisie a informatiilor, retele de calculatoare.

Astfel, se prevede in standardul ocupational doar cerinta studiilor superioare nu si calificarea necesara precum si necesitatea cunostintelor de tehnologia informatiei (hardware, software,modele si structuri de date,medii de stocare date, medii de transmisie a informatiilor, retele de calculatoare).

Sursa: Portal Codul Muncii


Autor: Andrei Covaci


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Comentarii 1 comentariiAdauga comentariul tau

Huica Mioara 2015-11-19 09:53:36

De ce numai absolventii cu studii superioare pot fi scutiti,cei care au facut cursuri de scurta durata si indeplinesc activitatile mentionate nu fac aceeasi munca?

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016