Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

OFICIAL - voucherele de 100 lei si loteria pentru stimularea vaccinarii sunt in Monitor


de Viorica Ghinea la 31 Aug. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OFICIAL - voucherele de 100 lei si loteria pentru stimularea vaccinarii sunt in Monitor
Ordonanta care aproba acordarea voucherelor de 100 de lei, precum si organizarea loteriei pentru stimularea vaccinarii a aparut in Monitorul Oficial nr. 834 din 31 august 2021 - OG 19/2021


Prin urmare, incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei, persoanele care se vaccineaza cu schema completa vor beneficia de vouchere in valoare totala de 100 de lei, sub forma tichetelor de masa.

Tot ca masura pentru stimularea vaccinarii, va fi organizata o loterie care consta in acordarea de premii in bani persoanelor vaccinate cu schema completa. Astfel, dupa emiterea certificatului de vaccinare, persoanele respective se pot inscrie pentru participarea la loterie pe site-ul certificat-covid.gov.ro, in cadrul caruia Serviciul de Telecomunicatii Speciale va dezvolta functionalitatea de inscriere. Conditiile privind inscrierea vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Sanatatii si al ministrului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului si al directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale, a informat Ministerul Sanatatii.

Pentru anul 2021, prima extragere este prevazuta a avea loc in luna octombrie. Organizarea loteriei, structura premiilor, precum si procedura de acordare a acestora se stabilesc prin ordin comun al ministrului Sanatatii si al ministrului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante. Fondul anual de premiere, precum si repartizarea acestuia se stabileste de catre Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, iar extragerile sunt organizate de catre Compania Nationala „Loteria Romana” S.A.

Totodata, prin ordonanta adoptata pe 30 august, se coreleaza masurile instituite de Romania cu privire la verificarea si eliberarea certificatelor digitale COVID-19 de vaccinare, testare sau trecere prin boala, in conformitate cu principiile generale ale dreptului Uniunii Europene (UE), in special cu principiile proportionalitatii si nediscriminarii.

Astfel, noile modificari prevad ca certificatele digitale COVID-19 pot fi utilizate si pe teritoriul Romaniei pentru atestarea vaccinarii, testarii sau trecerii prin boala a titularilor, iar termenul de valabilitate al certificatului pentru test antigen rapid creste la 48 de ore, de la 24 de ore, cum este in prezent.

De asemenea, a fost creat cadrul legal astfel incat mastile de protectie acordate de Ministerul Sanatatii si nedistribuite de la nivelul directiilor de sanatate publica, respectiv al autoritatilor publice locale, sa poata fi repartizate inspectoratelor scolare judetene, conform solicitarilor acestora, in vederea distribuirii lor catre elevii din ciclul primar, gimnazial si liceal.

 

OG 19/2021 - bani pentru persoanele care se vaccineaza: extras din actul normativ

(1) Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 cu schema completa de vaccinare beneficiaza de o alocatie de hrana, in valoare totala de 100 lei, sub forma tichetelor de masa pe suport hartie, care au caracteristicile fizice si valorice prevazute de cap. II - Tichete de masa din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificarile si completarile ulterioare. Tichetele de masa vor putea fi emise fara datele personale ale beneficiarilor, acestea urmand sa fie completate la momentul distribuirii acestora.
 
(2) Cheltuielile aferente drepturilor prevazute la alin. (1) se suporta din bugetul Ministerului Sanatatii de la titlul 20 - Bunuri si servicii.
 
(3) Alocatia de hrana, sub forma tichetelor de masa, acordata potrivit prevederilor alin. (1), reprezinta venit neimpozabil pentru persoanele fizice, conform art. 62 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(4) Tichetele de masa se achizitioneaza de catre directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti cu respectarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si se distribuie centrelor de vaccinare, cabinetelor medicilor de familie, ambulatoriilor de specialitate, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului sanatatii.
 
Articolul 21^3
(1) Se aproba organizarea Loteriei de vaccinare, ca masura pentru incurajarea vaccinarii.
 
(2) Loteria de vaccinare consta in acordarea de premii in bani persoanelor cu schema completa de vaccinare.
 
(3) Premiile in bani acordate potrivit prezentului articol se supun regimului fiscal aferent veniturilor din premii reglementat la cap. VIII - Venituri din premii si din jocuri de noroc din titlul IV - Impozitul pe venit din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(4) Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului stabileste fondul anual de premiere pentru Loteria de vaccinare, precum si repartizarea acestuia.
 
(5) Extragerile sunt organizate de catre Compania Nationala «Loteria Romana» - S.A. si sunt efectuate in prezenta Comisiei pentru supravegherea efectuarii extragerilor, din care fac parte cate un reprezentant al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, al Ministerului Sanatatii, respectiv al Companiei Nationale «Loteria Romana» - S.A., cu respectarea Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor).
 
(6) Rezultatul extragerilor se consemneaza intr-un proces-verbal care se transmite Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului si Ministerului Sanatatii, in prima zi lucratoare dupa data extragerii.
 
(7) Costurile aferente organizarii si desfasurarii extragerilor sunt suportate de catre Compania Nationala «Loteria Romana» - S.A.
 
(8) Revendicarea premiilor se face in termen de maximum 30 de zile de la data extragerii, acest termen reprezentand termen de decadere din dreptul de a revendica premiul.
 
(9) Plata castigurilor se face de catre Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, prin Compania Nationala «Loteria Romana» - S.A., in maximum 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor.
 
(10) Pentru anul 2021, prima extragere are loc in luna octombrie.
 
(11) In anul 2021, suma necesara pentru asigurarea fondului de premiere pentru Loteria de vaccinare se asigura prin virari de credite angajament si credite bugetare, cu incadrarea in bugetul aprobat al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, potrivit prevederilor Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(12) Platile aferente cheltuielilor prevazute la alin. (11) se asigura de la capitolul 80.01 Actiuni generale economice, comerciale si de munca, de la o pozitie distincta de transferuri din cadrul titlului 55 Alte transferuri.
 
(13) Persoanele cu schema completa de vaccinare, dupa emiterea certificatului de vaccinare pe baza numelui, prenumelui si CNP-ului, in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 68/2021 privind adoptarea unor masuri pentru punerea in aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea si acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulatie pe durata pandemiei de COVID-19, se pot inscrie pentru participarea la Loteria de vaccinare pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro. Conditiile privind inscrierea pe site-ul de vaccinare sunt stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului economiei, antreprenoriatului si turismului si al directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale. Inscrierea persoanelor reprezinta acceptul acestora pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, in temeiul art. 6 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016. Datele cu caracter personal sunt prelucrate si utilizate de catre Ministerul Sanatatii si Compania Nationala «Loteria Romana» - S.A. si stocate de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale in scopul inscrierii persoanelor cu schema completa de vaccinare, a extragerii, validarii si acordarii premiilor, numai pe durata necesara aplicarii prevederilor prezentei ordonante.
 
(14) In vederea indeplinirii scopului mentionat la alin. (13), Serviciul de Telecomunicatii Speciale dezvolta pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro functionalitatea de inscriere a participantilor in cadrul Loteriei de vaccinare, in baza cerintelor stabilite conform ordinului comun prevazut la alin. (13).

Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016