Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Cum poti sa fii despagubit daca detii un libret de economii vechi


de Victor Achim la 15 Iul. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum poti sa fii despagubit daca detii un libret de economii vechi
Libretele de economii constituite inainte si dupa 1990 au avut trei „destinatii” pricipale. Vorbim despre livretele de 70.000 lei, constituite pentru achizitionarea unui autoturism Dacia, livretele de 5.000 lei, prin intermediul carora detinatorii puteau castiga un autoturism Dacia, dar si livrete de economii de diferite valori cu dobanda acordata de Casa de Economii si Consemnatiuni. Subiectul este, inca, unul de actualitate, avand in vedere numarul mare de solicitari de despagubiri, dar si modificarile legislative intrate in vigoare in anul 2016.


"In luna martie 2016, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea 19/2016 care modifica modul de despagubire a persoanelor fizice care au constituit depozite la C.E.C. pentru achizitionarea de autoturisme Dacia. Conform acesteia, persoanele fizice care au constituit un astfel de depozit vor fi despagubite, iar calculul sumelor se va face cu raportare la perioada cuprinsa intre data de 1 ianuarie 1990 pana la data de 31 decembrie 2013, pentru depunderile efectuate inainte de 1 ianuarie 1990, respectiv intre data efectuarii depunerii pana la data de 31 decembrie 2013, pentru depunerile efectuate dupa 1 ianuarie 1990. Despagubirile se acorda atat pentru economiile constituite la C.E.C, cat si cele constituite la B.R.D, fiind pentru prima oara cand se precizeaza numele acestei ultime institutii", precizeaza avocatul Roman Hamed din cadrul Decalex Legal Solutions.

In ceea ce priveste libretele de economii, nedestinate achizitionarii de autoturisme Dacia, in conformitate cu prevederile art. 1604 alin (2) din Codul Civil, depozitarul este obligat sa restituie suma depusa cu dobanzile aferente, fara a tine seama de devalorizarea monedei nationale intrucat restituirea se face ”in acele monede in care s-a facut depozitul, atat in cazul de sporire, cat si in acela de scadere a valorii”.

„Depozitarul este obligat sa restituie suma de bani in moneda nationala indiferent de devalorizarea acesteia, Legea 348/2004 nestatuand devalorizarea monedei nationale, ci numai denominarea inscrisurilor monetare.” mentioneaza avocatul Roman Hamed.

Potrivit protocoalelor CEDO (Curtea Europeana a Drepturilor Omului) orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi privat de proprietatea sa, decat pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international.
 „Cei care detin livrete de economii si doresc sa-si recupereze sumele trebuie sa se mobilizeze cat mai repede, pentru a-si recupera sumele indexate. Cel mai indicat este sa apeleze la un avocat, pentru a se asigura ca ii sunt respectate drepturile, conform legislatiei in vigoare.” conchide Avocatul Roman Hamed.

Sursa: www.decalex.ro


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.71 din 7 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016