Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

HG nr. 1016/2015 - modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 - aprobarea normelor de implementare a programului


de Victor Achim la 13 Ian. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HG nr. 1016/2015 - modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 - aprobarea normelor de implementare a programului
Hotararea Guvernului nr. 1016/2015 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa" a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 987 din 31 decembrie 2015.


 In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,
 
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. I. - Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casa”, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 418 din 18 iunie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La anexa nr. 1, la articolul 3, dupa alineatul (32) se introduc patru noi alineate, alineatele (33)-(36), cu urmatorul cuprins:
„(33) In anul 2016 se pot emite garantii cu incadrarea in limita sumelor eliberate ca urmare a rambursarilor creditelor acordate in cadrul programului la scadenta si/sau anticipate, precum si ca urmare a lichidarii creditelor acordate initial in cadrul programului si se utilizeaza de catre fiecare finantator pentru acordarea de credite beneficiarilor programului. FNGCIMM este autorizat ca pentru fiecare finantator sa ajusteze pro rata, respectiv aplicand regula de trei simpla, limita de garantii provenita din sumele eliberate la 31 decembrie 2015, in limita unui plafon de maximum 200 milioane lei, suplimentar fata de cel prevazut la alin. (35). Acesta va fi utilizat in vederea emiterii de garantii, cu prioritate fata de plafonul prevazut la alin. (35)
(34) Finantatorii care au participat initial in program si nu au optat pentru impartirea proportionala a riscurilor si a pierderilor, dar conform art. 41 alin. (32) din Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului «Prima casa», cu modificarile si completarile ulterioare, au reintrat in program, trebuie sa consume plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2016
(35) Pentru anul 2016, se aloca un plafon al garantiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, de 1.300 milioane lei
(36) Dupa data de 31 decembrie 2016, plafonul reutilizat in conditiile legii nu mai poate fi disponibil pentru acordarea de garantii. Sumele prevazute la alin. (33) si cele din plafonul prevazut la alin. (35) se aloca de catre FNGCIMM, cu acordul Ministerului Finantelor Publice, finantatorilor care au utilizat integral plafonul reutilizat.”

2. La anexa nr. 2, la articolul 2, litera b) se modifica si vaavea urmatorul cuprins:
„b) costul total al finantarilor acordate in cadrul programului se compune din:
- rata dobanzii ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2% pe an pentru creditele in lei; marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator; marja nu include costul evaluarii imobilului, costul aferent efectuarii formalitatilor de publicitate si comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, dupa caz;
- comisionul de gestiune datorat FNGCIMM si recuperat de la beneficiar. Nivelul comisionului de gestiune si al comisionului unic de analiza, calculat la soldul garantiei statului, se negociaza semestrial intre Ministerul Finantelor Publice si FNGCIMM si se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice;”.

Art. II. - (1) In termen de 7 zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, finantatorii vor transmite FNGCIMM si Ministerului Finantelor Publice nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor in cadrul programului, asa cum sunt prevazute la art. 2 lit. b) din anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 717/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu cele aduse prin prezenta hotarare, precum si valoarea estimata a finantarilor care urmeaza sa fie garantate in anul 2016 in cadrul programului.

(2) Dupa expirarea termenului prevazut la alin. (1), noul nivel al costurilor totale se aplica tuturor solicitarilor de acordare a unei finantari garantate in cadrul programului „Prima casa”, aflate in curs de analiza la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.

PRIM-MINISTRU DACIAN JULIEN CIOLOS

Contrasemneaza:
Ministrul finantelor publice, Anca Dana Dragu

Bucuresti, 30 decembrie 2015
Nr. 1.016


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016