Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

ANAF aduce informatii suplimentare privind facilitatile fiscale si aplicarea Split TVA


de Victor Achim la 12 Sep. 2017
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF aduce informatii suplimentare privind facilitatile fiscale si aplicarea Split TVA
Contribuabilii care opteaza pentru aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA/split TVA in perioada 1 octombrie - 31 decembrie vor beneficia de o serie de facilitati fiscale, printre care anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie.


Pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala, contribuabilii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, astfel cum sunt reglementate la art. 24 din Ordonanta Guvernului nr. 23/2017, respectiv:
 
a) obligatiile fiscale principale reprezentand TVA, restante la data de 30 septembrie 2017, inclusiv, precum si cele stabilite prin decizii de impunere comunicate pana la data de 30 septembrie 2017, cu termen de plata dupa aceasta data, se sting pana la data de 21 decembrie 2017, inclusiv;
 
b) dobanzile aferente obligatiilor fiscale prevazute la lit. a) stabilite prin decizii comunicate pana la data stingerii obligatiilor fiscale principale, se sting pana la data de 21 decembrie 2017, inclusiv;
 
c) obligatiile fiscale principale reprezentand TVA cu termene de plata cuprinse intre data de 1 octombrie 2017 si 21 decembrie 2017, inclusiv, se sting pana la data de 21 decembrie 2017, inclusiv;
 
d) sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data de 31 decembrie 2017;
 
e) sa depuna notificarea privind optiunea de plata defalcata a TVA, la organul fiscal central, pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2017, inclusiv, sub sanctiunea decaderii.
 
De asemenea, in cazul in care contribuabilii care opteaza pentru plata defalcata a TVA au in derulare esalonari la plata, inclusiv pentru TVA, acestia pot beneficia de anularea la plata a penalitatilor de intarziere. Aceasta facilitate se acorda numai daca sunt indeplinite atat conditiile mai sus prezentate, cat si celelalte conditii pentru mentinerea esalonarilor la plata. Astfel, in situatia in care un contribuabili are esalonare la plata pentru mai multe tipuri de obligatii fiscale, inclusiv pentru TVA, daca respecta conditiile mai sus prezentate, acesta poate beneficia de anularea la plata a penalitatilor aferente TVA-ului, dar trebuie sa-si mentina valabilitatea esalonarii la plata pentru celelalte obligatii.
 
Efectele optiunii privind plata defalcata a TVA
- amanarea la plata a penalitatilor de intarziere. in baza notificarii depusa pentru optiunea de plata defalcata a TVA, organul fiscal va emite si comunica o decizie de amanare la plata, in vederea anularii, a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, prin care se va individualiza cuantumul penalitarilor de intarziere ce fac obiectul acestor facilitati fiscale.
- executarea silita nu incepe sau se suspenda pentru penalitatile de intarziere amanate la plata;
- penalitatile de intarziere amanate la plata nu se sting cu eventualele sume incasate de organul fiscal central.
 
Astfel, aceste penalitati de intarziere vor avea un regim special, pentru a fi protejate in vederea anularii, in situatia in care contribuabilii indeplinesc conditiile prezentate anterior.
Dupa efectuarea unei analize privind indeplinirea conditiilor de catre contribuabilii care au optat pentru plata defalcata, organul fiscal central va emite, dupa caz, pana la data de 31 ianuarie 2018:
 
- o decizie de anulare a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA - daca sunt indeplinite conditiile mentionate anterior;
 
- o decizie de repunere in sarcina contribuabililor a penalitatilor de intarziere amanate la plata - daca nu sunt indeplinite conditiile mentionate anterior.
 
Pentru acordarea facilitatii fiscale, urmeaza ca in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, sa se aprobe procedura de aplicare a articolului 24 din acest act normativ, prin ordin al ministrului finantelor publice, la propunerea presedintelui ANAF.
 
Precizam ca, spre deosebire de alte acte normative, Guvernul Romaniei a dorit sa reglementeze ca aceasta facilitate sa se acorde din oficiu, prin simpla notificare de optiune a platii defalcate a TVA, nemaifiind necesar a depune contribuabilul o cerere pentru acordarea facilitatilor fiscale mai sus prezentate. Astfel, contribuabilii care doresc anularea penalitatilor pe care organul fiscal le-a amanat la plata din oficiu, trebuie sa indeplineasca conditiile prezentate mai sus, fara a fi necesara deplasarea acestuia la organul fiscal central.
 
Exemple practice
 
Pentru a intelege mai bine mecanismul de acordare a facilitatilor fiscale de mai sus, va prezentam in cele ce urmeaza cateva exemple de incadrare in prevederile art. 24 din Ordonanta Guvernului nr. 23/2017:
 
1. in situatia in care un contribuabil doreste sa opteze pentru plata defalcata a TVA, depune o notificare in data de 1 noiembrie 2017 la organul fiscal central care analizeaza evidenta fiscala a acestuia, din oficiu. Astfel, se poate constata ca un contribuabil inregistreaza in evidenta fiscala urmatoarele obligatii fiscale restante:
 
a) obligatii fiscale principale reprezentand TVA restante la 30 septembrie 2017, in suma de 1.000 lei;
 
b) dobanzi aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA restante la 30 septembrie 2017, stabilite prin decizii comunicate de organul fiscal central, in suma de 300 lei;
 
c) penalitati de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA restante la 30 septembrie 2017, stabilite prin decizii comunicate de organul fiscal central, in suma de 200 lei;
 
d) obligatii fiscale principale reprezentand TVA cu termene de plata intre 1 octombrie 2017 si 21 decembrie 2017, inclusiv, in suma de 200 lei.
 
De asemenea, organul fiscale central verifica daca sunt depuse de catre contribuabil toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal.
 
In urma depunerii notificarii prin care contribuabilul opteaza pentru plata defalcata a TVA, organul fiscal emite decizie de amanare la plata in vederea anularii a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, pentru suma de 200 lei.
 
Pentru aceasta suma nu se incepe sau se suspenda executarea silita si nu intra in stingere cu eventualele sume incasate de organul fiscal central.
 
Astfel, daca contribuabilul achita in data de 18 decembrie 2017, suma de 1.500 lei, reprezentand obligatiile mentionate la lit. a), b) si d) prevazute mai sus, acesta beneficiaza de anularea la plata a sumei de 200 lei reprezentand penalitati de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA restante la 30 septembrie 2017. in acest sens, organul fiscal central emite, pana la data de 31 ianuarie 2018, o decizie de anulare a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA.
 
Daca contribuabilul nu achita pana la data de 21 decembrie 2017, inclusiv, obligatiile mentionate la lit. a), b) si d) prevazute mai sus sau nu are toate declaratiile fiscale depuse, penalitatile de intarziere amanate la plata, in suma de 200 lei, se repun in sarcina acestuia. Este de mentionat faptul ca acordarea facilitatii fiscale mai sus prezentate nu este conditionata de plata obligatiilor fiscale existente in evidenta fiscala, de alta natura decat TVA.
 
2. In situatia in care un contribuabil care are in derulare o esalonare la plata acordata potrivit legii, inclusiv pentru TVA, opteaza pentru plata defalcata a TVA, prin depunerea, in data de 1 noiembrie 2017, a unei notificari, organul fiscal central analizeaza evidenta fiscala a acestuia, din oficiu.
 
Astfel, daca contribuabilul are in derulare la data 30 septembrie 2017 esalonare la plata pentru obligatii fiscale in cuantum de 1500 lei, din care debite TVA - 500 lei, dobanzi TVA esalonate la plata - 150 lei si penalitati de intarziere amanate la plata aferente TVA - 100 lei, acesta beneficiaza de anularea la plata a sumei de 100 lei, reprezentand penalitati de intarziere aferente TVA, daca achita pana la data de 21 decembrie 2017, inclusiv, suma de 650 lei. insa, celelalte obligatii fiscale esalonate la plata raman de achitat conform graficului de esalonare la plata.
 
Daca din diferite motive, contribuabilul pierde valabilitatea esalonarii la plata, penalitatile de intarziere aferente TVA, in cuantum de 100 lei, raman anulate la plata, intrucat Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 este un cadru legal special, distinct de prevederile Codului de procedura fiscala, care reprezinta cadrul legal general privind colectarea creantelor bugetare.
 
Sursa: ANAF

Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016