Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Cum se acorda indemnizatia de somaj tehnic in 6 pasi


de Viorica Ghinea la 26 Ian. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se acorda indemnizatia de somaj tehnic in 6 pasi
Guvernul a hotarat ca va acorda indemnizatie de somaj tehnic si in anul 2022, cel putin pana la data de 31 martie, dupa cum stabileste OUG 2/2022. Ajutorul de stat va fi acordat salariatilor din companiile private, PFA-urilor, dar si altor categorii.


Asadar, salariatii, PFA-urile, persoanele cu venituri din drepturi de autor si alti profesionisti vor primi indemnizatie de somaj tehnic de 75% din salariul mediu brut pe perioada intreruperii temporare a activitatii, total sau partial, in contextul cresterii incidentei raspandirii coronavirusului SARSCoV-2 si al masurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc.
 
Potrivit Legii 318/2021 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022 este de 6.095 lei. Prin urmare, indemnizatia de somaj tehnic suportata de stat este de maximum 75% din 6.095 lei, adica cel mult 4.571 de lei brut.
 
Citeste si: CINE BENEFICIAZA DE INDEMNIZATIA DE SOMAJ IN 2022: PREVEDERILE OUG 2/2022
 

Cum se acorda indemnizatia de somaj tehnic: urmeaza pasii de mai jos

 
Pasul 1: In vederea acordarii sumelor necesare platii indemnizatiei de somaj, angajatorii depun, prin posta electronica, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, precum si a municipiului Bucuresti, in raza carora isi au sediul social, o cerere semnata si datata de reprezentantul legal insotita de o declaratie pe propria raspundere si de lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de aceasta indemnizatie, asumata de reprezentantul legal al angajatorului, conform modelului care va fi aprobat prin ordin al ministrului muncii si solidaritatii sociale in termen de 10 zile lucratoare de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, la propunerea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 
Pasul 2: Angajatorii isi asuma raspunderea pentru corectitudinea si pentru veridicitatea datelor inscrise in documentele prevazute la pct. 1.
 
Pasul 3: Plata indemnizatiei se va face catre conturile deschise de angajatori la institutiile de credit.
 
Pasul 4: Documentele prevazute la pct. 1 se depun in luna curenta pentru plata indemnizatiei din luna anterioara.
 
Pasul 5: Plata din bugetul asigurarilor pentru somaj a indemnizatiilor se face in cel mult 15 zile de la depunerea documentelor.
 
Pasul 6: Plata indemnizatiei se efectueaza salariatului in termen de maximum 3 zile lucratoare de la primirea de catre angajator a sumelor.

Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016