Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Fiscul va stabili din oficiu CAS si CASS pentru beneficiarii indemnizatiilor de la stat care nu le-au declarat in DU


de Viorica Ghinea la 01 Oct. 2021
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fiscul va stabili din oficiu CAS si CASS pentru beneficiarii indemnizatiilor de la stat care nu le-au declarat in DU
CAS si CASS vor fi stabilite din oficiu in cazul beneficiarilor indemnizatiilor de la stat care nu le-au declarat in Declaratia unica, conform unui proiect de ordin al institutiei. Ar urma ca acesta sa modifice si sa completeze OPANAF nr. 2547/2019 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice, precum si a modelului si continutului unor formulare.


Reamintim ca, potrivit Ordinului nr. 1251/2021, ANAF a clarificat deja ca va impozita din oficiu PFA-urile, profesionistii, persoanele cu drepturi de autor care si-au redus ori intrerupt activitatea si nu au declarat si achitat impozitul aferent indemnizatiilor de la stat. 
 
ANAF a subliniat in repetate randuri ca pentru veniturile obtinute din indemnizatiile prevazute de OUG 30/2020 si OUG 132/2020 se datoreaza impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate.

Masurile se afla momentan la stadiu de proiect si se vor aplica dupa publicarea in Monitorul Oficial. 
 
Prin intermediul acestor acte normative s-a reglementat acordarea unor indemnizatii lunare pentru profesionisti, avocati si persoane fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe, in cazul intreruperii sau reducerii activitatii ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2. 
 
 Obligatiile fiscale se stabilesc de contribuabil si se declara prin Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la termenul prevazut la art.122 alin.(1) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. 
 
 "Potrivit art.IX alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.226/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare, indemnizatiile acordate potrivit actelor normative mentionate mai sus nu constituie venituri din desfasurarea activitatii, iar pentru acestea calculul impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii se efectueaza separat fata de veniturile realizate din desfasurarea activitatii. 
 
Potrivit dispozitiilor art.107 alin.(1) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, nedepunerea declaratiei fiscale da dreptul organului fiscal sa procedeze la stabilirea din oficiu a creantelor fiscale prin decizie de impunere. 
 
Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.2547/2019, a fost aprobata Procedura privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice, precum si modelul si continutul formularelor utilizate pe parcursul etapelor procedurale, aplicabile incepand cu anul fiscal 2018. Avand in vedere modificarile legislative de mai sus, este necesara actualizareaordinului mentionat, invederea aplicarii dispozitiilor mentionate.", se specifica in referatul de aprobare.
 
 
Ca urmare, pentru categoriile de contribuabili care nu si-au indeplinit obligatiile declarative privind contributia de asigurari sociale si/sau contributia de asigurari sociale de sanatate, prin prezentul proiect de ordin se propune: 
 
- actualizarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice, prin includerea unui capitol distinct care reglementeaza procedura de stabilire din oficiu a contributiilor sociale pentru indemnizatiile prevazute la art.XV alin.(1), (1^1)si(4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare si la art.3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020, cu modificarile si completarile ulterioare; 
 
- aprobarea modelului si continutului formularelor: 
 
a) „Notificare privind nedeclararea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice pentru indemnizatiile prevazute la art.XV alin.(1), (1^1) si (4) dinOrdonanta de urgenta a Guvernului nr.30/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, precum si la art.3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare”; 
 
b) „Referat privind estimarea bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, in cazul stabilirii din oficiu a obligatiilor de plata pentru indemnizatiile prevazute la art.XV alin.(1), (1^1) si (4) dinOrdonanta de urgenta a Guvernului nr.30/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, precum si la art.3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare”; 
 
c) „Decizie privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru indemnizatiile prevazute la art.XV alin.(1), (1^1) si (4) dinOrdonanta de urgenta a Guvernului nr.30/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, precum si la art.3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare”; 
 
d) „Decizie de anulare a deciziei privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru indemnizatiile prevazute la art.XV alin.(1), (1^1) si (4) dinOrdonanta de urgenta a Guvernului nr.30/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 59/2020, precum si la art.3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016