Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Promisiunile MFP: scaderea TVA la alimente si reducerea birocratiei ANAF


de Redactia PortalPFA la 09 Mai. 2019
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Promisiunile MFP: scaderea TVA la alimente si reducerea birocratiei ANAF
Ministerul Finantelor Publice a initiat un proiect de OUG care vizeaza trei masuri legislative de importanta majora atat pentru cetateni, cat si pentru mediul economic.


Iata care sunt principalele masuri ale acestui act normativ!

1. Eliminarea inechitatilor rezultate din aplicarea prevederilor legale in urma carora persoanele fizice sunt obligate la plata unei contributii de asigurari sociale de sanatatecalculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, cu toate ca veniturile realizate se situeaza sub acest nivel.

Astfel, se propune reglementarea expresa a anularii contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente, neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, stabilite prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele fizice pentru care baza lunara sau, dupa caz, baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara, respectiv decat valoarea a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara, aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si 31 decembrie 2017.

De asemenea, se propune ca pentru aceeasi perioada, organul fiscal sa nu mai emita astfel de decizii de impunere, in conditiile in care acestea nu au fost emise inca.


2. Modificarea termenului de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate si a termenului de plata anticipata a acestei contributii, avand in vedere volumul semnificativ de decizii de impunere pentru stabilirea contributiei aferente perioadei 2014 – 2017, care nu au fost comunicate contribuabililor pana la data de 15 martie 2019, cu consecinta punerii contribuabililor in imposibilitatea de a beneficia de acordarea bonificatiei, independent de vointa acestora, in conditiile in care OUG nr.89/2018 conditioneaza acordarea bonificatiei de plata contributiei pana la 31 martie 2019.

Astfel, se propune ca pentru sumele de plata stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise si comunicate de organul fiscal competent intre data de 15 martie 2019, inclusiv, si data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, inclusiv, pentru definitivarea contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plata sa fie de 120 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta.

Pentru plata cu anticipatie a acestor sume, proiectul prevede acordarea unei bonificatii de 10%, daca sunt platite integral in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.

De asemenea, se propune ca pentru sumele de plata stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise si comunicate de organul fiscal competent dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pentru definitivarea contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plata sa fie de 120 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.

Pentru plata cu anticipatie a acestor sume, se prevede acordarea unei bonificatii de 10%, in conditiile in care sunt achitate integral in termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.


3. In ceea ce priveste TVA, se propune reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de inalta valoare calitativa, respectiv produse montane, bio, traditionale, autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

In prezent, potrivit prevederilor Codului fiscal, se aplica cota redusa de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele.

Avand in vedere statisticile ingrijoratoare referitoare la starea de sanatate de populatiei, directiile de actiune in domeniul sanatatii stabilite la nivel mondial, prin care se incurajeaza alegerea de alimente mai sanatoase, precum si faptul ca cetatenii si consumatorii din Romania solicita din ce in ce mai frecvent produse alimentare de inalta calitate, s-a considerat necesar sa fie luate in regim de urgenta masuri la nivel national pentru incurajarea consumului de alimente de inalta valoare calitativa. Una dintre masurile care pot fi luate pentru atingerea acestor obiective este reducerea cotei de TVA pentru aceste alimente de la 9% la 5%, astfel incat sa fie facilitat accesul populatiei la produse sanatoase, de inalta valoare calitativa.
 


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016