Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Ce trebuie sa stie PFA-urile in 2022 despre cotele de impozitare


de Viorica Ghinea la 11 Mai. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce trebuie sa stie PFA-urile in 2022 despre cotele de impozitare
Incepand cu luna ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat la 2.550 lei, ceea ce va influenta mai multe obligatii pe care le au PFA-urile si nu numai.


Cresterea salariului minim va afecta multiple sectoare de activitate, influentand mai multe drepturi si obligatii precum anumite plafoane si contributii, dupa cum prevede HG 1071/2021. Spre exemplu, se va modifica baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente/drepturi de proprietate intelectuala intrucat venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara. Totodata, se va majora plafonul in functie de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligatia de a plati contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate intrucat aceste plafoane se determina in functie de nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice pentru veniturile estimate. 
 
Este important de mentionat ca se vor majora normele de venit pentru veniturile din activitati independente impuse pe baza normelor de venit. Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.
 

Cauti solutii profesioniste pentru problemele fiscal-contabile cu care te intalnesti frecvent? Vezi 4 ghiduri esentiale pentru buna functionare a PFA in 2022! 
 

Asadar, iata ce cote de impozitare (impozitul pe venit, pensii si sanatate) se platesc incepand cu 1 ianuarie 2021 pentru PFA-uri: 
 
- Cota de impozit este de 10%. 
 
- Cota contributiei la sistemul de sanatate (CASS) este de 10% daca veniturile PFA-ului depasesc 12 salarii minime pe economie. 
 
Plafonul de 12 salarii este - 2.550 lei x 12 = 30.600 lei
 
10% x 30.600 = 3.060 lei
 
- Cota de contributie de asigurari sociale (CAS) este de 25%. Aceasta este facultativa pentru persoanele fizice care realizeaza venituri sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
 
Daca veniturile PFA-ului depasesc 12 salarii minime pe economie, atunci acesta datoreaza - 25% x 30.600 lei = 7.650 lei.
 

 
 
Foto: pixabay.com

Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.09 din 148 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016