PFA cu handicap grav sau accentuat: Se aplica scutirea de impozit pentru veniturile din consultanta si inchiriere?
de Redactia PortalPFA la 04 Nov. 2026
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit art. 60 pct. 1 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,
Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili:
1. persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din:
a) activitati independente, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere; (...).
Asadar, persoanele fizice care detin certificat de incadrare in grad de handicap grav sau accentuat beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe veniturile obtinute din activitati independente.
Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili:
1. persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din:
a) activitati independente, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere; (...).
Asadar, persoanele fizice care detin certificat de incadrare in grad de handicap grav sau accentuat beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe veniturile obtinute din activitati independente.
Activitatea de consultanta desfasurata de PFA reprezinta o prestare de servicii, iar veniturile obtinute din aceasta activitate se incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente, potrivit art. 67 alin. (1) din Codul fiscal.
Intrucat scutirea de impozit prevazuta la art. 60 pct. 1 lit. a) din Codul fiscal se aplica veniturilor din activitati independente, fara a fi conditionata de un anumit cod CAEN, aceasta facilitate fiscala este aplicabila si veniturilor realizate din consultanta.
Prin urmare, veniturile obtinute de PFA din activitatea de consultanta sunt scutite de impozit pe venit.
Intrucat scutirea de impozit prevazuta la art. 60 pct. 1 lit. a) din Codul fiscal se aplica veniturilor din activitati independente, fara a fi conditionata de un anumit cod CAEN, aceasta facilitate fiscala este aplicabila si veniturilor realizate din consultanta.
Prin urmare, veniturile obtinute de PFA din activitatea de consultanta sunt scutite de impozit pe venit.
In cazul veniturilor obtinute din inchiriere, tratamentul fiscal depinde de incadrarea bunurilor inchiriate in patrimoniul afacerii PFA sau in patrimoniul personal al titularului.
a) Inchirierea bunurilor din patrimoniul afacerii PFA
Potrivit pct. 7 alin. (1) si alin. (8) din Normele metodologice emise in aplicarea Codului fiscal:
7. (1) Potrivit prevederilor art. 68 din Codul fiscal, in venitul brut se includ toate veniturile in bani si in natura, cum ar fi: (...), venituri din (...) inchirierea bunurilor din patrimoniul afacerii, si orice alte venituri obtinute din exercitarea activitatii, (...).
(...)
(8) In aplicarea prevederilor art. 68 din Codul fiscal, toate bunurile, drepturile si obligatiile aferente desfasurarii activitatii se inscriu in Registrul-inventar si constituie patrimoniul afacerii.
Din aceste prevederi rezulta ca veniturile obtinute din inchirierea bunurilor afectate activitatii economice a PFA sunt incluse in venitul brut al activitatii independente.
Astfel, daca bunurile inchiriate sunt utilizate in cadrul activitatii economice si evidentiate in Registrul-inventar, iar veniturile obtinute din inchirierea acestora sunt inregistrate in contabilitatea PFA, aceste venituri se incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente.
In aceasta situatie, veniturile obtinute din inchiriere sunt scutite de impozit pe venit, deoarece sunt realizate in cadrul activitatii independente desfasurate de PFA, iar titularul beneficiaza de scutire ca urmare a incadrarii in grad de handicap grav sau accentuat.
Potrivit art. 83 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
(1) Veniturile din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.
Daca bunurile sunt inchiriate din patrimoniul personal al titularului, fara sa fie afectate activitatii economice a PFA, veniturile obtinute din inchirierea obisnuita se incadreaza in categoria veniturilor din cedarea folosintei bunurilor.
Aceste venituri nu beneficiaza de scutirea de impozit pe venit, deoarece provin din inchirierea bunurilor din patrimoniul personal si nu sunt considerate venituri din activitati independente.
Autorizarea la ONRC a unui cod CAEN pentru inchiriere nu determina incadrarea veniturilor in categoria activitatilor independente si nici acordarea scutirii de impozit.
Prin urmare, pentru inchirierea bunurilor din patrimoniul personal, veniturile sunt supuse impozitului pe venit potrivit regulilor specifice acestei categorii, chiar daca proprietarul detine certificat de incadrare in grad de handicap grav sau accentuat.
a) Inchirierea bunurilor din patrimoniul afacerii PFA
Suspendare activitate SRL si PFA Tratament fiscal-contabil
Capitalul social Noi reglementari fiscale contabile si juridice
PFA SRL sau salariat Ce alegi si cu cati bani ramai
Potrivit pct. 7 alin. (1) si alin. (8) din Normele metodologice emise in aplicarea Codului fiscal:
7. (1) Potrivit prevederilor art. 68 din Codul fiscal, in venitul brut se includ toate veniturile in bani si in natura, cum ar fi: (...), venituri din (...) inchirierea bunurilor din patrimoniul afacerii, si orice alte venituri obtinute din exercitarea activitatii, (...).
(...)
(8) In aplicarea prevederilor art. 68 din Codul fiscal, toate bunurile, drepturile si obligatiile aferente desfasurarii activitatii se inscriu in Registrul-inventar si constituie patrimoniul afacerii.
Din aceste prevederi rezulta ca veniturile obtinute din inchirierea bunurilor afectate activitatii economice a PFA sunt incluse in venitul brut al activitatii independente.
Astfel, daca bunurile inchiriate sunt utilizate in cadrul activitatii economice si evidentiate in Registrul-inventar, iar veniturile obtinute din inchirierea acestora sunt inregistrate in contabilitatea PFA, aceste venituri se incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente.
In aceasta situatie, veniturile obtinute din inchiriere sunt scutite de impozit pe venit, deoarece sunt realizate in cadrul activitatii independente desfasurate de PFA, iar titularul beneficiaza de scutire ca urmare a incadrarii in grad de handicap grav sau accentuat.
b) Inchirierea bunurilor din patrimoniul personalGhid practic 100% pentru legalitatea activitatilor juridice, contabile si fiscale desfasurate de Persoane Fizice Autorizate in Romania! De la infiintarea PFA, PFI, II, IF, societatilor civile pana la radierea lor, aici gasesti totul! Informatii contabile, fiscale, juridice din surse legale, in vigoare!
Potrivit art. 83 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
(1) Veniturile din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.
Daca bunurile sunt inchiriate din patrimoniul personal al titularului, fara sa fie afectate activitatii economice a PFA, veniturile obtinute din inchirierea obisnuita se incadreaza in categoria veniturilor din cedarea folosintei bunurilor.
Aceste venituri nu beneficiaza de scutirea de impozit pe venit, deoarece provin din inchirierea bunurilor din patrimoniul personal si nu sunt considerate venituri din activitati independente.
Autorizarea la ONRC a unui cod CAEN pentru inchiriere nu determina incadrarea veniturilor in categoria activitatilor independente si nici acordarea scutirii de impozit.
Prin urmare, pentru inchirierea bunurilor din patrimoniul personal, veniturile sunt supuse impozitului pe venit potrivit regulilor specifice acestei categorii, chiar daca proprietarul detine certificat de incadrare in grad de handicap grav sau accentuat.
In concluzie, in situatia prezentata, veniturile obtinute de PFA din activitatea de consultanta beneficiaza de scutirea de impozit pe venit, daca titularul este incadrat in grad de handicap grav sau accentuat.
In ceea ce priveste activitatea de inchiriere, scutirea se aplica daca bunurile inchiriate fac parte din patrimoniul afacerii PFA, iar veniturile obtinute sunt incadrate fiscal in categoria veniturilor din activitati independente. Daca inchirierea priveste bunuri din patrimoniul personal, iar veniturile se incadreaza in categoria cedarii folosintei bunurilor, scutirea de impozit nu se aplica.
Explicatii oferite in luna octombrie 2026 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
In ceea ce priveste activitatea de inchiriere, scutirea se aplica daca bunurile inchiriate fac parte din patrimoniul afacerii PFA, iar veniturile obtinute sunt incadrate fiscal in categoria veniturilor din activitati independente. Daca inchirierea priveste bunuri din patrimoniul personal, iar veniturile se incadreaza in categoria cedarii folosintei bunurilor, scutirea de impozit nu se aplica.
Explicatii oferite in luna octombrie 2026 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Autor: Redactia PortalPFA
Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Cele mai citite stiri
PFA cu angajati: Cum se trateaza fiscal cheltuielile cu autoturismele
Citeste mai mult
Autoturism achizitionat de persoana fizica si utilizat in activitatea PFA. Se poate deduce amortizarea?
Citeste mai mult
Rambursarea TVA: Ce schimba Ordinul ANAF nr. 1.425/2026 in analiza riscului fiscal
Citeste mai mult
Bauturile alcoolice traditionale, scutite de accize pana la 200 de litri pe an, cu o conditie: Sa NU fie vandute
Citeste mai mult
O noua regula pentru Uber si Bolt: Soferii vor putea folosi un singur autoturism in baza unui contract de comodat [Proiect Senat]
Citeste mai mult



