Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Depuneti la timp toate declaratiile din luna martie!


de Cecilia Pavelescu la 08 Mar. 2017
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depuneti la timp toate declaratiile din luna martie!
Lista lunga de declaratii si obligatii de plata din fiecare luna vine la pachet cu mult mai multa munca. Va stresati peste masura, va faceti griji ca e posibil sa ratati un termen, va temeti ca ANAF o sa va amendeze fiindca ati depus o declaratie incorect sau dupa termenul-limita.


Din fericire, unele lucruri stau in puterea noastra, iar o buna informare ne ajuta sa nu fim singuri in aceasta lupta cu declaratiile. Va punem tot timpul la dispozitie atat (1) Portalul de Contabilitate unde expertii contabili si consultantii fiscali va ofera lamuriri si raspunsuri concrete la intrebari. De asemenea, am creat (2) Grupul Contabililor din Romania (cu aproape 5.000 de membri) unde comunicam zi de zi si unde toate intrebarile primesc raspuns. O (3) organizare temeinica continua sa reprezinte cheia in situatiile in care ne intalnim cu un volum foarte mare de munca. Aveti incredere ca veti reusi!

Pentru luna in curs, iata ce declaratii fiscale avem de indeplinit:


Pana la 10 martie 2017, inclusiv:  

- Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni/Declaratia de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, formular 010. Se depune de catre persoanele juridice care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire. Se depune si de catre persoanele juridice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316, cu perioada fiscala luna calendaristica, care solicita prin optiune scoaterea de la TVA.  


- Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoane fizice romane si straine care detin cod numeric personal, formular 020. Se depune de persoanele fizice, altele decat persoanele fizice romane care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire. Se depune si de catre persoanele fizice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316, cu perioada fiscala luna calendaristica, care solicita prin optiune scoaterea de la TVA.  

- Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni/Declaratia de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, formular 070. Se depune de catre persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere care au obligatia sa se inregistreze ca platitori de TVA in urma depasirii plafonului legal de scutire. Se depune si de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA potrivit art.316, cu perioada fiscala luna calendaristica, care solicita prin optiune scoaterea de la TVA.

 - Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii regimului special pentru agricultori - formular 087. Se depune de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 care opteaza pentru aplicarea regimului special pentru agricultori.  

Pana la 15 martie 2017, inclusiv:

 - Declaratia anuala de venit pentru asociatiile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale-formular 204. Se depune de asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale prin asociatul desemnat.   

Pana la 27 martie 2017, inclusiv:

- Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, cu termen lunar, pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii februarie 2017, formular 100.

- Declaratia privind impozitul pe profit-formular 101. Se depune de platitorii de impozit pe profit.

- Declaratia privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor pentru anul anterior, formular 104. Se depune de: persoanele juridice straine ?i persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere cu sau fara personalitate juridica; persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania, cat ?i in strainatate din asocieri fara personalitate juridica.

- Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, formular 112 cu termen lunar pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii februarie 2017.

- Declaratia privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii februarie 2017, formular 224.

- Decont de taxa pe valoarea adaugata, cu termen lunar pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii februarie 2017, formular 300. Atentie! Decontul se depune si de contribuabilii care au solicitat scoaterea din evidenta ca platitor de TVA conform art. 310 alin. (7) Cod Fiscal pana la 10 februarie 2017.

- Decont special de taxa pe valoarea adaugata, formular 301, pentru contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA, conform art. 317 Cod fiscal si care au efectuat: achizitii intracomunitare in luna precedenta, achizitii intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi conform art. 266 alin. (3), contribuabilii care au efectuat achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA, precum si pentru contribuabilii neinregistrati si care nu au obligatia inregistrarii, care au efectuat achizitii intracomunitare de mijloace de transport noi sau produse accizabile.

 - Declaratia privind taxa pe valoarea adaugata colectata, datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal –formular 311. Se depune de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit.g), lit.h) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal si care efectueaza in perioada in care nu au cod valid de TVA livrari de bunuri/prestari de servicii si/sau achizitii de bunuri si/sau de servicii pentru care sunt obligate la plata taxei pe valoarea adaugata.

 - Declaratia privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata - formular 307. Declaratia se completeaza si se depune de catre:

a) persoana impozabila, beneficiara a transferului de active in calitate de succesor al cedentului in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere, daca nu este inregistrata in scopuri de TVA si nici nu se inregistreaza in scopuri de TVA ca urmare a transferului;

 b) locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achizitionate printr-un contract de leasing, daca transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor are loc dupa scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA a locatarului/utilizatorului;  

c) persoana impozabila pentru care inregistrarea in scopuri de TVA a fost anulata, care a efectuat ajustari incorecte sau nu a efectuat ajustarile de taxa;  

d) persoana impozabila pentru care inregistrarea in scopuri de TVA a fost anulata, si care: nu a efectuat ajustarile de taxa prevazute de lege in ultimul decont depus inainte de scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA sau a efectuat ajustari incorecte; trebuie sa efectueze regularizarile/ajustarile legale pentru operatiuni realizate inainte de anularea inregistrarii.

 - Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare - formular 097. Se completeaza de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art.316 din Codul fiscal, care opteaza sa renunte la aplicarea sistemului TVA la incasare si cele care au depasit plafonul de 2.250.000 lei.

- Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare pentru obligatiile de declarare aferente operatiunilor desfasurate in luna februarie 2017, formular 390 VIES.    

Pana la 30 martie 2017, inclusiv:

- Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, formular 394, pentru declararea operatiunilor desfasurate in luna februarie 2017.   

Pana la 31 martie 2017, inclusiv:

- Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, formular 010. Se depune de persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la 31.12.2016 au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro si solicita aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor.

Sursa: Administratia Judeteana a finantelor Publice Teleorman


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.75 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016