Un proiect editorial marca Rentrop&Straton
Liderul informatiilor specializate din Romania
search
Taxe PFA 2025 baza de calcul privind CASS si exceptii

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit

Taxe PFA 2025 baza de calcul privind CASS si exceptii
Stiri si noutati pentru PFA - Persoana fizica autorizata
Nu ratati

Esalonare la plata PFA: 4 pasi esentiali

de Redactia PortalPFA la 19 Mai. 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Esalonare la plata PFA: 4 pasi esentiali
Pot beneficia de esalonarea datoriilor ANAF atat persoanele juridice, cat si persoanele fizice care se afla in dificultati financiare temporare.

Esalonarea la plata se aplica pentru obligatiile fiscale restante a caror vechime este de maximum 12 luni anterioare depunerii cererii si nestinse pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala.

De asemenea, esalonarea la plata se acorda pentru datoriile in suma totala mai mare de 500 lei in cazul persoanelor fizice, 2.000 lei in cazul asocierilor fara personalitate juridica si 5.000 lei in cazul persoanelor juridice.

Studiu de caz

Intrebare: Va rog sa-mi detaliati care este procedura de esalonare la plata a obligatiilor de plata (impozit venit + CAS + CASS) scadente la 25.05.2025 pentru o persoana fizica. Mentionez ca aceasta a desfasurat in anul 2024 o activitate independenta, codul CAEN 9602, activitate ce a generat obligatii de plata de aproximativ 25.000 lei pe care ar dori sa le esaloneze.

Esalonare la plata: Ce conditii trebuie indeplinite

Conform art. 186 din Codul de procedura fiscala, pentru acordarea unei esalonari la plata, debitorul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

- sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti si sa aiba capacitate financiara de plata pe perioada de esalonare la plata. Aceste situatii se apreciaza de organul fiscal competent pe baza programului de restructurare sau de redresare financiara ori a altor informatii si/sau documente relevante, prezentate de debitor sau detinute de organul fiscal;
- sa aiba constituita o garantie potrivit legii
- sa nu se afle in procedura insolventei potrivit legii. Debitorul care se afla in procedura insolventei si doreste esalonarea la plata poate solicita aceasta inlesnire la plata cu conditia ca pana la data emiterii deciziei de esalonare la plata sa iasa din procedura insolventei;
- sa nu se afle in dizolvare potrivit prevederilor legale in vigoare;
- sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal. Aceasta conditie trebuie indeplinita la data eliberarii certificatului de atestare fiscala.
Procedura de esalonare la plata este reglementata prin Ordinul ONAPAF nr. 1.767 din 2 noiembrie 2021.

Etape de urmat

Conform prevederilor acestui act normativ, etapele sunt urmatoarele:

1. Depunerea cererii de esalonare

Esalonarile la plata ale obligatiilor fiscale se solicita de catre debitor in baza unei cereri depusa la organul fiscal, fizic la registratura organului fiscal, prin posta, cu confirmare de primire sau prin intermediul serviciului SPV ("Spatiu privat virtual").

2. Eliberarea certificatului de atestare fiscala

In termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, organul fiscal emite, urmatoarele documente:
- deciziile referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere/penalitate de nedeclarare;
- certificatul de atestare fiscala;
- referatul de verificare a conditiilor de acordare/modificare/mentinere a esalonarii la plata;
- decizia de esalonare la plata a obligatiilor fiscale sau decizia de respingere;
- decizia de amanare la plata a penalitatilor de nedeclarare

3. Solutionarea cererii de esalonare la plata a obligatiilor fiscale

Daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege, organul fiscal emite decizia de esalonare la plata a obligatiilor fiscale, la care se anexeaza graficul de esalonare, precum si, dupa caz, decizia de amanare la plata a penalitatilor de nedeclarare. In situatia in care nu sunt indeplinite conditiile prevazute in Codul de procedura fiscala, organul fiscal emite decizia de respingere a cererii.

4. Finalizarea esalonarii la plata a obligatiilor fiscale

Daca sumele esalonate la plata au fost stinse in totalitate, organul fiscal emite, decizia de finalizare a esalonarii la plata a obligatiilor fiscale, pe care o comunica si debitorului.

Conform art. 184 din Codul de procedura fiscala, organul fiscal central acorda la cererea debitorilor esalonari la plata pe o perioada de cel mult 5 ani, daca sunt indeplinite conditiile de acordare a acestora.

Pentru debitorii care nu au in proprietate bunuri in vederea constituirii de garantii si nici nu pot constitui niciun fel de garantie ori cuantumul garantiilor constituite este mai mic de 50% fata de cuantumul obligatiilor fiscale restante ce fac obiectul inlesnirilor la plata, esalonarea se acorda pe cel mult 6 luni.

La esalonare intra si obligatiile fiscale aferente veniturilor obtinute in 2024, declarate prin capitolul I din declaratia unica 2025. In acest caz, cererea de esalonare se poate depune oricand dupa data de 26 mai 2025, data la care obligatiile fiscale sunt scadente.

Raspuns oferit in luna mai 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Taxe PFA 2025 baza de calcul privind CASS si exceptii

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit

Taxe PFA 2025 baza de calcul privind CASS si exceptii

Articole pe acelasi subiect




Cele mai citite stiri

Taxe PFA 2025 baza de calcul privind CASS si exceptii
Descarca GRATUIT Raportul Special

Taxe PFA 2025 baza de calcul privind CASS si exceptii

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

RSS RSS Flux RSS 2.0Sitemap XML Sitemap XMLDespre cookiesParterneri PortalPFATermeni si conditiiContact