Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Plafoane de incasari si plati in numerar - TOATE modificarile aduse de Legea nr. 296/2023


de Redactia PortalPFA la 07 Nov. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plafoane de incasari si plati in numerar - TOATE modificarile aduse de Legea nr. 296/2023
Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Cluj-Napoca informeaza contribuabilii cu privire la faptul ca, in termen de 15 zile de la publicarea Legii nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal -bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung (M.O. Partea I nr.977/27.10.2023), respectiv din 11 noiembrie 2023, intra in vigoare modificarile si completarile aduse la plafoanele de incasari/plati in numerar , precum si la plafonul maxim admis pentru detinerea de numerar in casierie, reglementate prin Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea O.U.G. nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, astfel:


1. Persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale, liber profesionistii, persoanele fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocierile si alte entitati cu sau fara personalitate juridica , care se regasesc la art.1, alin.(1) din Legea nr.70/2015, denumite in continuare -profesionisti- pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, in urmatoarele conditii:

a) incasari de la profesionisti in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoana;
b) incasari efectuate de catre magazinele de tipul cash and carry, de la profesionisti, in limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoana;
c) plati catre profesionisti, in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi;
d) plati catre magazinele de tipul cash and carry, in limita unui plafon zilnic total de 2.000 lei;
e) plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

Atentie! Sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 1.000 lei si, respectiv, de 2.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 1.000 lei si, respectiv, de 2.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry. Profesionistii pot achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 1.000 lei, catre furnizorii de bunuri si servicii, respectiv de 2.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei in numerar, suma care depaseste acest plafon putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar.

2.Operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre profesionisti si persoane fizice, se efectueaza:

- cu incadrarea in plafonul zilnic de 5.000 lei catre/de la o persoana, pana la data de 31 decembrie 2024 si
- cu incadrarea in plafonul zilnic de 2.500 lei, incepand cu data de 1 ianuarie 2025.

Sunt interzise incasarile si platile fragmentate de la/catre o persoana, pentru operatiunile de incasari/plati in numerar, precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, dividende, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare decat plafonul prevazut la alineatul anterior. Aceste prevederi nu se aplica in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care se efectueaza cu plata in rate, in conditiile in care sunt incheiate contracte de vanzare-cumparare cu plata in rate, conform legii.

3. Operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoanele fizice, altele decat cele realizate prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de B.N.R., sau autorizate in alt stat membru U.E. si notificate catre B.N.R., efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestarii de servicii, precum si cele reprezentand acordarea/restituirea de imprumuturi se pot efectua:

-in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzactie, pana la data de 31 decembrie 2024, si
-5.000 lei/tranzactie, incepand cu data de 1 ianuarie 2025.

Sunt interzise incasarile si platile fragmentate in numerar precum si fragmentarea unei tranzactii mai mari de 10.000 lei, pana la data de 31 decembrie 2024, si 5.000 lei, incepand cu data de 1 ianuarie 2025

4.Se introduc noi prevederi conform carora:

A) Sumele in numerar aflate in casieria profesionistilor nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.

(B) Se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a altor operatiuni cu persoane fizice, pentru o perioada de 3 zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora.

Baza legala:

-Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung ;
-Legea nr.70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, cu modificarile si completarile ulterioare ;"

Foto: pixabay.com
 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.93 din 7 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016