Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Profesie liberala: ce taxe si contributii se platesc in 2024


de Redactia PortalPFA la 06 Nov. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Profesie liberala: ce taxe si contributii se platesc in 2024
In articolul de astazi veti afla ce taxe si contributii se platesc pentru o profesie liberala (agent de asigurari) in situatia in care venitul anual se incadreaza intre 6 su 12 salarii minime brute. Asadar, ce taxe si contributii se vor plati dupa 1 ianuarie 2024?


Referitor la CASS, potrivit art. 170 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,
(4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) o reprezinta:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;.

La art. 120 alin. (1) sunt urmatoarele prevederi: Contribuabilii, (...), sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat a se realiza in fiecare an fiscal, indiferent daca in anul fiscal anterior au inregistrat pierderi, pana la data de 25 mai, inclusiv a fiecarui an.

Pentru stabilirea CASS aferenta anului 2023 se utilizeaza salariul minim brut pe tara in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice estimative, respectiv 25 mai 2023, adica 3.000 lei.

Prin urmare, in cazul prezentat, pentru anul 2023 se datoreaza CASS in suma de 1.800 lei (6 x 3.000 lei x 10%).

Referitor la CAS, potrivit art. 148 alin. (1) si (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, nu se datoareaza CAS intrucat veniturile sunt inferioare plafonului de 12 salarii minime pe economie, respectiv inferioare sumei de 36.000 lei

Pentru anul 2024, potrivit art. III pct. 28 din Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung,

Articolul 170 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Articolul 170
Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)
(1) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), din una sau mai multe surse, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, la o baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuala de venit, respectiv norma anuala de venit ajustata, dupa caz, stabilite potrivit art. 68, 68 1 si 69, dupa caz, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120. La determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale prevazute la art. 118.

Incepand cu veniturile anului 2024, baza de calcul pentru plata CASS este venitul net anul realizat, astfel ca, in cazul prezentat CASS datorata poate fi intre 1.980 lei (6 x 3.300 lei x 10%) si 3.960 lei (12 x 3.300 lei x 10%).

Prevederile referitoare la plata CAS nu se monifica in anul 2024, astfel ca nu se datoareaza CAS intrucat veniturile sunt inferioare plafonului de 12 salarii minime pe economie, respectiv inferioare sumei de 39.600 lei.

Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.23 din 13 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016