Stiri si noutati pentru PFA - Persoana fizica autorizata Stiri si noutati pentru PFA - Persoana fizica autorizata
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton
Liderul informatiilor specializate din Romania
Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Va oferim CADOU
un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail
pentru a primi Raportul Gratuit

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Stiri si noutati pentru PFA - Persoana fizica autorizata

Taxe PFA Uber/Bolt: Fiscalitatea unei PFA in activitatea de ridesharing


de Redactia PortalPFA la 05 Mai. 2025
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxe PFA Uber/Bolt: Fiscalitatea unei PFA in activitatea de ridesharing
In situatia in care nu doriti sa deveniti platitor de TVA si defasurati activitate de "ridesharing" prin intermediul unor platforme care nu sunt din Romania, de genul UBER, BOLT, inaintea desfasurarii activitatii prin aceste platforme va trebui, in mod obligatoriu, sa obtineti un cod de TVA intracomunitar, asa cum se prevede in Codul fiscal la art. art. 317 alin.(1) lit. c): c) persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania, care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), b) sau d) ori alin. (2) sau (21), daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2), inaintea primirii serviciilor respective.


TVA

De asemenea, PFA, in calitate de beneficiar este obligata la plata tva-ului de 19% prin declararea acestuia in Declaratia 301 Decont special de TVA. Aceasta declaratie se depune obligatoriu odata cu declaratia 390, avand in vedere ca achizitia de servicii intracomunitare s-a facut din U.E.

Nu exista un plafon valoric pentru servicii, obligatiile apar de la prima astfel de achizitie.

Acesta obligatie de plata deriva din prevederile de la art. 307 alin. (2) care prevede:
(2) Taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 316 alin. (4) sau (6).

Decontul special de TVA D301 se intocmeste pe codul special de TVA, iar plata se efectueaza catre bugetul de stat tot pe codul special de TVA.
Declaratia 390 VIES: daca serviciul a fost furnizat dintr-un stat membru UE, beneficiarul trebuie sa il raporteze in 390, sectiunea Achizitii intracomunitare de servicii (operatiune de tip S), pana la 25 ale lunii urmatoare.

Plafonul de TVA

In ceea ce priveste plafonul de TVA, acesta este prevazut la art. 310.

Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b)
Deci plafonul de scutire este 300000 lei.

Plata impozitului pe veniturile nerezidentilor

De asemenea, trebuie avut in vedere si plata impozitului pe veniturile nerezidentilor (comisionul pltaformei).

Impozitarea nerezidentilor pentru veniturile obtinute din Romania: Informatii vitale de actualitate privind aplicarea rapida si facila a scutirilor si raportarea corecta in sistemele digitale RO e-Factura si RO e-Transport. Descopera cele noi obligatii fiscale pentru nerezidentii din Romania si solutiile practice oferite de specialisti pentru rezolvarea rapida a situatiilor specifice! Detalii aici >>

Daca ne raportam la Bolt, din punctul de vedere al impozitului pe veniturile nerezidentilor, comisioanele platite de PFA sunt venituri pentru societatea din Estonia care se supun Titlului VI Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania, art. 223 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal.

Prin urmare, trebuie sa calculati, sa retineti prin stopaj la sursa, sa declarati prin Declaratia 100 si sa platiti impozitul la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul (comisionul), conform art. 224 din Codul fiscal.

Impozitul retinut prin stopaj la sursa va fi de 16%, cu urmatoarea exceptie:
Daca societatea din Estonia (BOLT) prezinta un certificat de rezidenta fiscala, in original sau copie legalizata care atesta ca aceasta are rezidenta in Estonia, se aplica cu prioritate Conventia de evitare a dublei impuneri si se aplica varianta cea mai favorabila.

Pentru BOLT cota de impozit va fi de 2%, conform conventiei de evitare a dublei impuneri, iar pentru UBER venitul din comisioane este neimpozabil in Romania.
De asemenea, pana la sfarsitul lunii februarie a anului urmator se va declara si in Declaratia 207.

In cazul Uber, chiar daca venitul este scutit de impozit, acesta va fi declarat in declaratia informativa 207, ca fiind scutit.

In ceea ce priveste partea de impunere de fiscalitate, veti proceda la determinarea veniturilor in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, adica venituri cheltuieli, etc. conform art. 68
Sau la stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit conform art.69 ( (1)In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale definite la art. 67, venitul net anual se determina pe baza normelor de venit de la locul desfasurarii activitatii.

Dar activitatea de ride sharing nu este printre activitatile cu norma de venit, asadar veti determina venitul impozabil conform art. 68 (Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri)

Informatii oferite in luna mai 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 4 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit



Cele mai citite stiri

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Noutati PFA in 2025. Solutii. Dezavantaje. Studii de caz

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016