Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

5 provocari de care se lovesc antreprenorii atunci cand acceseaza fonduri nerambursabile


de Redactia PortalPFA la 19 Dec. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 provocari de care se lovesc antreprenorii atunci cand acceseaza fonduri nerambursabile
Atunci cand detii o afacere, ar fi ideal sa poti primi sprijin financiar fara sa depui prea mult efort, insa in ceea ce priveste majoritatea categoriilor de fonduri nerambursabile oferite de UE, lucrurile nu sunt atat de simple. Totusi, daca ai o idee interesanta de afacere si un proiect bine pus la punct, iti vor creste sansele sa obtiifinantarea nerambursabila de care ai nevoie.


Trebuie sa in vedere, totusi, ca este nevoie de o investitie si din partea ta, fie ca este legata de timp, de efort sau de bani. In acest articol iti vom da cateva exemple de modalitati nu tocmai potrivite  in care antreprenorii se raporteaza la ajutorul financiar nerambursabil si ce sa stii sa eviti intr-o situatie similara
 
1. Se bazeaza exclusiv pe fondurile nerambursabile 
 
Afacerile pornite doar pe baza fondurilor pe care le-ai putea primi esueaza de cele mai multe ori. Trebuie sa te gandesti de ce suma dispui tu sau de ce suma te poti imprumuta fie de la familie, fie de la prieteni ori din alte surse. Astfel, graturile nu vor fi  sursa sigura de venit pe care o vei putea investi in propria afacere. Cu siguranta, un grant te poate ajuta sa-ti incepi sau extinzi afacerea, insa important este sa nu-ti pui toate sperantele in acesta. 
 
Exista multe tipuri de de finantare nerambursabila pe care le poti accesa. Pe langa granturi, poti utiliza si acceleratoare de afaceri, care-ti vor oferi finantare de tip equity sau, pe masura ce-ti dezvolti businessul, poti  beneficia de finantari tip venture capital. 
 
2. Nu-si inteleg nevoia de finantare 
 
Majoritatea antreprenorilor cer sfatul unui consultantatunci cand vine vorba de o idee de afacere. De exemplu, se poate ca un viitor antreprenor sa detina o bucata de pamant, insa sa nu stie neaparat cum sa o valorifice si cum pot obtine profit cu ajutorul ei. Daca esti intr-o asemenea situatie, acest lucru nu te va ajuta in dezvoltarea unei afaceri, deoarece totul trebuie sa porneasca de la nevoia ta si de la ce stii sa faci. 
 
Asadar, rand, asigura-te ca ai stabilit aceste doua lucruri, iar maiapoi cauta sa-ti dai seama ce grant ti s-ar potrivi.
 
 3. Nu incearca sa vada lucrurile si din perspectiva finantatorului 
 
La fel ca orice finantator, si Comisia Europeana are anumite obiective de indeplinit. Asadar, inainte sa fii absolut convins ca vei primi un anumit tip de fonduri, vezi daca afacerea ta poate contribui la scopul respectiv. La fel cum o banca sau institutie financiara urmareste un ROI, Comisia Europeana urmareste sa atinga anumite obiective de natura politica sau publica. 
 
4. Nu verifica daca afacerea lor este eligibila 
 
Poate cea mai des intalnita greseala este aceea camajoritatea antreprenorilor vor bani de la Uniunea Europeana pentru o afacere care nu este, de fapt, eligibila. Desigur, exista multe idei de afaceri care pot avea un impact pozitiv asupra societatii sau pot aduce o oarecare contributie la bunastarea ei, insa trebuie sa fii realist si, inainte sa devii prea entuziast, sa vezi daca proiectul tau indeplineste criteriile de eligibilitate. 
 
5. Vor bani nerambursabili pentru ceva ce nu se finanteaza 
 
Multi antreprenori merg catre consultanti cu tot felul de nevoi din zona cheltuielilor operationale (salarii, chirii etc), insaar nu sunt informati ca fondurile europene nu acopera astfel de cheltuieli. 
 
Au existat in trecut anumite situatii in care startupurile au primit bani pentru salarii, dar nu este o regula generala. Cateva exemple de cheltuieli pe care UE nu le acopera prin finantare sunt:
 
- chirii;
- salarii;
- automobile (decat cu mici exceptii din zona celor full electrice);
- marketing;
- echipamente second-hand de orice natura.
 
Fie ca te gandesti sa iti infiintezi propria afacere, fie ai un business de ceva timp si ai nevoie de finantare, trebuie sa fii foarte bine informat inainte de a accesa un anumit grant. Asta pentru ca procesul nu este unul nici rapid si nici foarte usor. Asadar, asigura-te caiei in considerare aspectele de mai sus.
 
sursa foto: unsplash.com
 
 
 
 

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016