Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Formularul 200: cum se depune declaratia privind veniturile realizate din Romania pentru anul 2015


de Victor Achim la 06 Apr. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Formularul 200: cum se depune declaratia privind veniturile realizate din Romania pentru anul 2015
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a organizat o sesiune de consultanta online, pe tema "Depunerea Declaratiei privind veniturile realizate din Romania pentru anul 2015".


Va prezentam cele mai interesante intrebari si raspunsuri din sesiunea de consultanta online ANAF, pe tema "Depunerea Declaratiei privind veniturile realizate din Romania pentru anul 2015":

Persoana fizica ce obtine venituri din chirii si din activitati independente-avocatura: in declaratia 200 completeaza ambele venituri?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF: Buna dimineata. Declaratia se completeaza pentru fiecare categorie de venit si pentru fiecare sursa de realizare a venitului.

Mentionam ca, NU au obligatia depunerii declaratiei privind venitul realizat, contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este stabilita in lei, nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real si la sfarsitul anului anterior nu indeplinesc conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente.
Astfel, in situatia in care chiria este stabilita in lei, veti depune declaratia doar pentru veniturile din activitati independente.

O persoana fizica cu 2 contracte de inchiriere este obligata sa depuna declaratia 200?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF: Intrucat nu ati mentionat daca veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt in lei sau in valuta va precizam urmatoarele:
- NU au obligatia depunerii declaratiei privind venitul realizat, contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor in baza contractelor incheiate intre parti in care chiria este exprimata in LEI, nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real si la sfarsitul anului anterior nu indeplinesc conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente.
- In cazul in care, venitul realizat din cedarea folosintei bunurilor, reprezinta echivalentul in lei al unei sume in VALUTA, aveti obligatia completarii si depunerii declaratiei privind venitul realizat, in care veti determina venitul brut pe baza cursului de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru ultima zi a fiecarei luni, corespunzator lunilor din perioada de impunere.

Un minor proprietar al unui apartament sau spatiu de inchiriat, cum ar trebui sa incheie contractul, pe numele cui, dar D200 pe numele cui se face? Daca minorul face D200, plateste CASS?

Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF: Potrivit prevederilor art.41 din Legea nr.287/2009 privind Codul civil, republicata, inchirierea imobilului o poate face parintele sau tutorele, dupa caz, ca reprezentant legal al minorului in numele acestuia (sub 14 ani) sau minorul insusi cu incuviintarea parintelui sau tutorelui (peste 14 ani).


In cazul in care parintele sau tutorele, dupa caz, a incheiat contractul de inchiriere ca reprezentant al minorului, Cap.I "Date de identificare contribuabil" din D200 se completeaza cu datele minorului, iar cap IV "Date de identificare a imputernicitului" se completeaza cu datele parintelui sau tutorelui, dupa caz.
In cazul in care minorul (peste 14 ani) insusi a incheiat, cu incuviintarea parintelui sau tutorelui, dupa caz, contractul de inchiriere, Cap.I "Date de identificare contribuabil" din D200 se completeaza cu datele minorului, iar cap IV "Date de identificare a imputernicitului" nu se completeaza.
Pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor minorul trebuie sa plateasca impozitele si taxele prevazute de legislatia fiscala in vigoare.
Potrivit prevederilor art.154 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, minorii sunt exceptati de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor.

Care sunt taxele datorate de catre o persoana fizica, cu domiciliul in strainatate (Canada), care obtine venituri din inchirierea unui apartament (situat in Bucuresti).

Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF: Pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor in Romania datorati impozit, potrivit prevederilor titlului IV din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.


Daca detineti o asigurare sociala de sanatate incheiata in Canada (stat cu care Romania are incheiat un acord bilateral de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala, in temeiul legislatiei interne a statului respectiv care produce efecte pe teritoriul Romaniei), sunteti exceptat de la plata contributiilor sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor realizate in Romania.


Pentru aceasta, trebuie sa depuneti la organul fiscal competent (in a carui raza se afla apartamentul inchiriat), direct sau prin imputernicit, formularul 602 “Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor”.


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016