Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Raportare TVA: Facturi cu cota de TVA de 24%


de Cecilia Pavelescu la 01 Mar. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raportare TVA: Facturi cu cota de TVA de 24%
In materialul urmator vom analiza modalitate de inscriere in decontul de TVA a facturilor primite cu cota de TVA de 24%. Avem urmatorul studiu de caz:


"Am primit cu intariere patru facturi apartinand lunii decembrie 2015 cu cota de TVA de 24%. Livrarea bunurilor de catre furnizor a avut loc in luna decembrie 2015. Am inregistrat aceste facturi in luna ianuarie 2016 cu cota de 24%. Aceste facturi se trec in decontul de TVA pe randul 30 si cu ce cota 24% sau 20% diferenta fiind o cheltuiala nedeductibila?"

Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:

Facturile primite cu cota de TVA de 24% aferente lunii decembrie 2015 se inscriu in decontul de TVA la rubrica Regularizari – cu cota de 24% , TVA –ul fiind integral deductibil.

Nu se considera diferenta de cota nedeductibila (nici TVA–ul nici cheltuiala aferenta).

Aveti dreptul de a deduce si a inscrie in Decontul de TVA facturi mai vechi conform art 301 alin.2 si 3 din Codul fiscal, fara a notiifca orgnaul fiscal, pentru documente care nu sunt mai vechi de 3 ani.
Redam mai jos prevederile legale:

“2) In situatia in care nu sunt indeplinite conditiile si formalitatile de exercitare a dreptului de deducere in perioada fiscala de declarare sau in cazul in care nu s-au primit documentele de justificare a taxei prevazute la art. 299, persoana impozabila isi poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale in care sunt indeplinite aceste conditii si formalitati sau printr-un decont ulterior, dar in cadrul termenului de prescriptie prevazut in Codul de procedura fiscala.

Prin exceptie, in cazul in care pe perioada inspectiei fiscale la furnizori organul fiscal a stabilit TVA colectata pentru anumite operatiuni efectuate in perioada supusa inspectiei fiscale, beneficiarul respectivelor operatiuni are dreptul sa deduca taxa inscrisa in factura de corectie emisa de furnizor chiar daca termenul de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale s-a implinit. In acest caz, dreptul de deducere poate fi exercitat in cel mult un an de la data primirii facturii de corectie, sub sanctiunea decaderii.

(3) Prin normele metodologice se precizeaza conditiile necesare aplicarii prevederilor alin. (2), pentru situatia in care dreptul de deducere este exercitat dupa mai mult de 3 ani consecutivi dupa anul in care acest drept ia nastere.”


Autor: Cecilia Pavelescu

0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016