Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

ATENTIE: Persoanele fizice care obtin venituri din inchirierea de bunuri imobile trebuie sa plateasca impozit


de Viorica Ghinea la 13 Apr. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ATENTIE: Persoanele fizice care obtin venituri din inchirierea de bunuri imobile trebuie sa plateasca impozit
Persoanele fizice care obtin venituri din inchirierea de bunuri imobile sunt obligate sa le declare si sa plateasca impozitul pe venit, dar si contributia de asigurari sociale de sanatate.


AJFP Ialomita anunta contribuabilii persoane fizice care obtin venituri din inchirierea de bunuri imobile, cum ar fi: apartamente, case, camere situate in locuinte proprietate personala, garaje, terenuri ca sunt obligati sa declare si sa plateasca impozitului pe venit si contributia de asigurari sociale de sanatate aferente veniturilor realizate din cedarea folosintei bunurilor.

Termenul pentru depunerea formularului 212 „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” si de plata a impozitului pe venit si a contributiei de asigurari sociale de sanatate aferente, este 25 mai 2022, inclusiv, pentru contractele in curs, in cazul celor care au incheiat contractele in anii anteriori.

 In termen de 30 de zile de la incheierea contractului intre parti, persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal au obligatia sa estimeze aceste venituri prin completarea si depunerea Formularului 212.

Pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator persoanele fizice care incep sa obtina venituri din cedarea folosintei bunurilor in luna decembrie si care realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea, au obligatia sa declare aceste venituri la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, prin completarea si depunerea Formularului 212 - Capitolul I - Date privind veniturile realizate.

De asemenea, contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, au obligatia sa completeze si sa depuna Formularul 212 prin completarea Capitolului I - Date privind veniturile realizate si sa recalculeze venitul brut anual pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.


Contribuabilii pot obtine informatii suplimentare:

- prin Formularul Unic de Contact aferent link-ului: https://www.anaf.ro/asistpublic/;
- prin accesarea Brosurii publicate de catre ANAF referitoare la Declaratia 212 prin link-ul
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Declaratia_unica_202 2.pdf ;
- telefonic, apeland Call Center-ul A.N.A.F la nr. 031.403.91.60. Declaratia Unica (Formular 212) se depune si de persoanele fizice care obtin venituri din inchirierea de bunuri imobile


Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 3.63 din 4 voturi

x

Intrebare antispam: 3 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016