Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

CNAS anunta modificari privind asigurarea de concedii si indemnizatii pe baza de contract incheiat cu casa de sanatate


de Viorica Ghinea la 16 Mar. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CNAS anunta modificari privind asigurarea de concedii si indemnizatii pe baza de contract incheiat cu casa de sanatate
Venitul lunar inscris in contractul de asigurare nu va putea fi mai mare decat valoarea a trei salarii minime brute pe tara pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru sarcina si lauzie, informeaza CNAS.


"Venitul lunar inscris in contractul de asigurare nu va putea fi mai mare decat valoarea a trei salarii minime brute pe tara pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru sarcina si lauzie, conform modificarilor si completarilor Ordonantei de Urgenta nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate aprobate in sedinta de guvern de astazi (ref. 15 martie). Totodata, venitul mentionat va trebui sa fie acelasi cu cel inscris in declaratia fiscala depusa in vedere platii contributiei de sanatate sau, dupa caz, cu media veniturilor lunare inscrise in declaratie", potrivit CNAS.
 
 
Institutia mai spune ca persoanele fizice, altele decat salariatii si asimilatii acestora, pot incheia optional contract cu casa de asigurari de sanatate pentru concedii si indemnizatii medicale. Cuantumul acestor indemnizatii se stabileste in functie de venitul lunar inscris in contract, pe baza unei formule de calcul.
 
 
Este important de retinut ca contractele aflate in derulare la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta de modificare si completare a OUG nr. 158/2005 se vor modifica prin acte aditionale, la notificarea casei de asigurari de sanatate, pana la data de 1 a lunii urmatoare celei in care se implinesc 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ. Pentru aceste contracte, baza de calcul a indemnizatiilor de maternitate este media veniturilor asigurate inscrise in contract in ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
 
CNAS precizeaza ca modificarile aduse de acest act normativ sunt necesare pentru implementarea unui mecanism echitabil si unitar pentru calculul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, in scopul gestionarii eficiente a fondurilor alocate acestui domeniu.
 

 
Foto: Unsplash.com
 

Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016