Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Conventie civila incheiata cu o persoana fizica sau PFA: care sunt obligatiile societatii?


de Redactia PortalPFA la 07 Aug. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conventie civila incheiata cu o persoana fizica sau PFA: care sunt obligatiile societatii?
In situatia in care o societate comerciala platitoare de impozit pe profit, fara angajati, doreste incheierea unei conventii civile cu o persoana fizica, vom afla in cele ce urmeaza care sunt conditiile ce trebuie indeplinite la incheierea acesteia si care sunt obligatiile societatii din punctul de vedere al taxelor de retinut si virat la bugetul de stat.


Asadar, societatea poate incheia o conventie civila (un contract) de prestari servicii cu o persoana fizica, daca are nevoie de servicii care sa-i fie prestate de terti, nefiind necesara indeplinirea unei anume conditii pentru incheierea conventiei.

Conventie civila incheiata cu PFA

Daca persoana fizica care presteaza serviciile in favoarea societatii in baza conventiei civile este o persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice in Romania (ca PFA, II etc.) si prezinta dovada inregistrarii sale fiscale pentru aceasta activitate, atunci societatea nu are nicio obligatie de plata ori declarativa la momentul platii serviciilor prestate in conformitate cu art. 115 alin. 1 1 din Codul fiscal care prevede ca platitorul de venituri nu trebuie sa retina la sursa vreun impozit persoanelor fizice care obtin din prestarea serviciilor si fac dovada inregistrarii fiscale pentru activitatea respectiva, potrivit legislatiei in materie, prin depunerea declaratiei pe propria raspundere, la platitorul de venituri, la momentul platii veniturilor.

Conventie civila incheiata cu o persoana fizica

Daca persoana fizica prestatoare nu este autorizata si nu este inregistrata fiscal, iar prestarea serviciilor are caracter intamplator si fara continuitate din punct de vedere al persoanei fizice, atunci veniturile obtinute ocazional de aceasta persoana in baza conventiei civile vor fi incadrate in categoria alte venituri , in baza prevederilor art. 114 alin. 2 lit. g din Codul fiscal si pct. 34 alin. 2 din Normele metodologice de aplicare.
 
In acest caz societatea, in calitate de platitoare a veniturilor catre persoana fizica colaboratoare are obligatia sa retina doar impozitul pe veniturile din alte surse de 10% la sumele brute platite, impozitul fiind final si urmand a fi achitat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut conform art. 115 din Codul fiscal. Impozitul se declara cu ajutorul formularului 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat pana la termenul de plata al impozitului si, informativ, prin formularul 205 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit , pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat potrivit art. 132 din Codul fiscal.
 
Societatea platitoare a acestor venituri nu are nicio obligatie pe linia contributiilor sociale obligatorii, acestea revenind exclusiv persoanei fizice in calitate de beneficiar de venituri, in functie de situatia sa personala. Astfel, pentru aceste venituri persoana fizica nu va datora CAS deoarece veniturile din contracte/conventii civile incadrate la alte venituri nu intra in calculul plafonului pentru CAS. In schimb, veniturile respective intra in calculul plafonului anual cumulat pentru CASS conform art. 155 alin. 2 si art. 170 alin. 2 din Codul fiscal, astfel ca in functie de nivelul veniturilor obtinute (si prin cumulare cu celelalte venituri enumerate la art. 155 alin. 1 lit. b-h din Codul fiscal) persoana fizica poate sa datoreze CASS pe baza declaratiei unice D212, daca veniturile cumulate depasesc cel putin plafonul de 6 salarii de baza minime brute pe tara.
 
Insa, daca activitatea prestata de persoana fizica nu are caracter ocazional, iar aceasta nici nu este autorizata sa desfasoare activitati economice trebuie avute in vedere si prevederile art. 7 pct. 3 din Codul fiscal si pct. 1 alin. 1-5 din Normele metodologice de aplicare referitoare la caracterul de activitate independenta al activitatii desfasurate de persoana fizica, respectiv daca sunt ori nu indeplinite cel putin 4 din cele 7 criterii prevazute la acest articol din Codul fiscal, si anume:

1.- persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
2.- persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3.- riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
4.- activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
5. - activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
6. - persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
7. - persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
 
In masura in care nu sunt indeplinite criteriile pentru calificarea activitatii ca independenta, iar activitatea are caracter de continuitate exista riscul reconsiderarii ei cu prilejul inspectiilor fiscale conform art. 11 alin. 1 din Codul fiscal si pct. 4 din Normele metodologice de aplicare, indiferent de natura juridica a relatiei stabilite in baza conventiei civile intre societate si persoana fizica, iar societatea poate fi fi obligata la plata impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii, specifice veniturilor salariale, in loc de plata impozitului pe alte venituri, cum ar fi in cealalta varianta expusa.

Declarare impozit retinut

Potrivit prevederilor de la pct. 1, respectiv pct. 1.1 lit. a) din Instructiunile de completare a formularului 100"Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" aprobate prin OpANAF 587/2016 cu modificariile si completarile ulterioare , declaratia se depune lunar pentru obligatiile de plata reprezentand:
a)impozit pe venitul persoanelor fizice: impozit pe veniturile din dividende distribuite persoanelor fizice, impozit pe veniturile din dobanzi, impozit pe veniturile din premii, impozit pe veniturile din jocuri de noroc, impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, impozit pe veniturile din alte surse, datorat de persoanele fizice;
 
La subcapitolul 3 ind. 2, pct. 12 se precizeaza ca obligatia prevazuta la pozitia 12 Impozit pe veniturile din alte surse din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat se declara de catre platitorii de venituri din alte surse pentru care impozitul se retine la sursa, potrivit art. 115 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia platilor anticipate cu titlu de impozit retinute la sursa pentru veniturile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. k1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare( impozit stabilit conform prevederilor art. 114, 115 respectiv 132 din Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulteriare).
 
Asadar, veniturile din alte surse se declara in D100 ( cod 690- Impozit pe venituri din alte surse).
 
 
Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

 


Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.17 din 29 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 1 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016