Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

e-Factura: Din martie, micii contribuabili vor avea o aplicatie simplificata


de Alina Ilie la 26 Feb. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

e-Factura: Din martie, micii contribuabili vor avea o aplicatie simplificata
Chiar daca e-Factura aduce beneficii semnificative, multi antreprenori intampina dificultati in utilizarea ei. Printre problemele semnalate se numara erori in completarea datelor, dificultati in intelegerea noilor cerinte si adaptarea la mediul digital. Pentru a remedia aceste probleme si pentru a facilita accesul la sistem pentru toti utilizatorii, Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat lansarea unei aplicatii numita e-Factura Minimal. Aceasta aplicatie este special conceputa pentru antreprenorii care administreaza afaceri mici si emit un volum redus de facturi. 


Ministerul Finantelor (MF) a anuntat ca lucreaza la lansarea unei aplicatii simplificate destinata firmelor mici, ce urmeaza sa fie disponibila la inceputul lunii martie. Aceasta initiativa vine in intampinarea nevoilor microintreprinderilor si PFA-urilor care gestioneaza un volum redus de facturi.

De asemenea,, potrivit unui comunicatul emis de ANAF, ghidul de accesare si utilizare a RO e-Factura a fost actualizat, reflectand imbunatatirile aduse sistemului. Aceasta actualizare este rezultatul colaborarii stranse cu firmele specializate in servicii de contabilitate si cu reprezentantii mediului de afaceri.

"Fiecare discutie si fiecare imbunatatire adoptata au tinut cont de nevoile semnalate de contribuabili. Avem deja o serie importanta de actualizari, din care reamintesc: a fost introdusa si functia de autofacturare, platforma nu mai poate inregistra aceeasi factura de mai multe ori, a fost introdusa filtrarea pe criterii specifice, descarcarea facturilor se poate face direct in PDF, a fost rezolvata problema zecimalelor si lista continua. Acum lucram la o aplicatie simplificata pentru firmele mici care nu au un volum mare de facturi, pe care o vom lansa la inceputul lunii martie. Am spus de la bun inceput ca sistemul este unul perfectibil si ca ne-am angajat sa fim flexibili si receptivi la feedback, iar toate aceste modificari demonstreaza aceasta deschidere de a face implementarea cat mai accesibila", a explicat ministrul Marcel Bolos.

Aplicatie simplificata pentru microintreprinderi si PFA

Prin intermediul e-Factura minimal, contribuabilii vor avea la dispozitie o solutie mai simpla si mai eficienta pentru intocmirea facturilor, eliminand astfel complexitatea si necesitatea de a completa o cantitate mare de informatii. Aceasta initiativa vine in sprijinul micilor intreprinzatori, facilitandu-le gestionarea activitatii financiare si administrative.

Astfel, formularul va fi mai simplu si va include doar informatiile obligatorii.

“Aplicatia a suferit o mare transformare tocmai datorita nevoilor aratate de mediul privat. Conform codului fiscal sunt foarte putine elemente obligatorii. Insa pentru a facilita transferul de date de la vanzator la cumparator integral, asa cum si-l doreste vanzatorul sa-i transmita cumparatorului, a fost extinsa aplicatia. Se pare ca, desigur, micii contribuabili, cei care nu au nevoie de atatea elemente operationale, sunt coplesiti de multitudinea de optiuni pe care o au intr-o factura. Micii contribuabili vor avea o un formular mai simplificat, mai simplu de utilizat, care va cuprinde strict elementele obligatorii, dar care nu va oferi ceea ce ofera standardul extins.”, a spus Albert Fruth, sef birou in cadrul ANAF, in cadrul emisiunii iBani de la stirileprotv.ro. 

Foto: pixabay.com

 

Alina Ilie Autor: Alina Ilie

Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata. 
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.35 din 10 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016