Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

PFA si recalculare de catre ANAF pentru CASS aferenta anului 2012. Cand poate fi contestata decizia de impunere?


de Victor Achim la 26 Oct. 2017
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA si recalculare de catre ANAF pentru CASS aferenta anului 2012. Cand poate fi contestata decizia de impunere?
In cazul de mai jos, avem ca subiect un PFA care a obtinut venituri din activitati independente in perioada 2012-2015 si care a primit o decizie de impunere de recalculare a contributiei de sanatate pentru anul 2012, avand o suma de plata. Vom vedea, prin cele ce urmeaza, in ce masura este corect a se recalcula doar pentru anul 2012, iar pentru perioada 2013-2015 sa nu existe emise decizii de recalculare. De asemenea, vom vedea daca se poate depune contestatie in conditiile in care persoana fizica nu a mai desfasurat venituri din activitati independente din 31.12.2015. In plus, vom vedea daca ANAF trebuia sa informeze contribuabilul dupa depunerea ultimei declaratii de venit 200 pentru anul 2015, de existenta acestei datorii.


Iata raspunsul specialistului:
 
In anul 2012, persoana fizica care a obtinut venituri din activitati independente a efectuat plati anticipate cu titlu de contributii sociale de sanatate, obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate urmand a fi determinate pe baza declaratiei privind venitul realizat (Formular 200). Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza prin decizia de impunere anuala, pe baza careia se regularizeaza sumele datorate cu titlu de plati anticipate.
 
Si pentru anii 2013 si 2014, contributiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate se stabilesc de organele fiscale, prin decizie de impunere anuala.
Deciziile de impunere anuala pot fi emise de organele fiscale in cadrul termenului de prescriere a dreptului organului fiscal de a stabili creante fiscale (5 ani), faptul ca persoana fizica nu mai desfasoara activitati independente neavand relevanta in acest sens.
 
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist
 

Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.27 din 22 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016