Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Util pentru PFA: Ce declaratii fiscale se depun si ce registre sunt obligatorii?


de Victor Achim la 07 Oct. 2016
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Util pentru PFA: Ce declaratii fiscale se depun si ce registre sunt obligatorii?
In contextul in care ne dorim sa aducem in discutie declaratiile fiscale si registrele obligatorii pentru un PFA, am ales un exemplu cu titlu ilustrativ, in speranta ca astfel de informatii vor fi utile. Speta aleasa are ca subiect un PFA inregistrat in 2016 la Registrul comertului, cu obiect unic de activitate codul CAEN 9319 "Alte activitati sportive - impozitare la Norma de venit". Asadar, vom vedea ce evidenta contabila se tine, ce registre sunt obligatorii, ce declaratii se depun si ce impozite se achita.


Declaratii fiscale

Ulterior obtinerii certificatului de inregistrare de la Registrul Comertului, contribuabilul va depune la sediul administratiei financiare teritoriale:

- Declaratia 070 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfa?oara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere. Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, iar declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior.
- Declaratia 220 – Declaratie privind venitul estimat/norma de venit in termen de 15 zile de la data inceperii activitatii. Art. 69 din Codul fiscal prevede urmatoarele reguli in ceea ce priveste determinarea venitului pe baza normelor de venit:
       
In cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate independenta, care genereaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, pe perioade mai mici decat anul calendaristic, norma de venit aferenta acelei activitati se corecteaza astfel incat sa reflecte perioada de an calendaristic in care a fost desfasurata activitatea respectiva.
 
 Daca un contribuabil desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala,  venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.
 
 Registre PFA

 Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala si nu au obligatii privind evidenta contabila.

Atentie!
Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.
       
Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia privind venitul estimat/norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.
 
Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impu?i pe baza normelor de venit, pot opta pentru determinarea venitului in sistem real.
 
Potrivit art. 121 din Codul Fiscal  contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, sunt obligati sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit, exceptandu-se cazul veniturilor pentru care platile anticipate se stabilesc prin retinere la sursa.  

Platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe fiecare sursa de venit, luandu-se ca baza de calcul venitul anual estimat sau venitul net realizat in anul precedent, dupa caz, prin emiterea unei decizii care se comunica contribuabililor, potrivit legii.
 
Pentru declaratiile privind venitul estimat/norma de venit depuse in luna decembrie nu se mai stabilesc plati anticipate, venitul net aferent perioadei pana la sfarsitul anului urmand sa fie supus impozitarii potrivit deciziei de impunere emise pe baza declaratiei privind venitul realizat.

Platile anticipate se efectueaza in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, iar plata impozitului anual se efectueaza potrivit deciziei de impunere.

La stabilirea platilor anticipate se utilizeaza cota de impozit de 16%.
 
CAS

Potrivit art. 148 alin 2) din Codul Fiscal in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale o reprezinta valoarea anuala a normei de venit raportata la numarul de luni in care se desfasoara activitatea si nu poate fi mai mica decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig.  
 
Persoanele fizice obligate sa se asigure in sistemul public de pensii, depun anual la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, declaratia privind indeplinirea conditiilor de asigurat al sistemului de pensii- Declaratia 600.
 
Contribuabilii care incep o activitate in cursul anului fiscal, declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
 
Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, care determina venitul net anual in sistem real si/sau pe baza normelor anuale de venit, sunt obligate sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale care se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei depuse.

In decizia de impunere baza de calcul al contributiei de asigurari sociale se evidentiaza lunar, iar plata acestei contributii se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
 
CASS

Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net pe baza normelor anuale de venit, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la numarul de luni in care a fost desfasurata activitatea pe fiecare sursa de venit.
 
Pentru veniturile realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2017, baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut prevazut la art. 139 alin. (3), in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.
 
Persoanele fizice sunt obligate sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate care se stabilesc de organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe fiecare sursa de venit, pe baza declaratiei de venit estimat/norma de venit.
 
TVA

Potrivit art. 310 din codul fiscal persoana impozabila stabilita in a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 65.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxa.

Pentru verificarea incadrarii in plafonul cifrei de afaceri de 220.000 lei, persoana va intocmi Jurnalul de vanzari.
 
In ceea ce priveste contabilitatea, atat timp cat venitul se determina pe baza de norme de venit, persoanele nu au obligatia conducerii contabilitatii.
 
Ca registre, se vor completa Registrul de evidenta fiscala, partea referitoare la venituri si Jurnalul de vanzari, pentru verificarea depasirii plafoanelor prevazute de lege atat pentru venituri cat si pentru TVA.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar

 


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 4.36 din 11 voturi

x

Intrebare antispam: 5 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016