Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Analiza EY: Cum vor fi afectate multinationalele romanesti in urma noilor reguli de impozitare a societatilor straine controlate


de Victor Achim la 25 Iul. 2016 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analiza EY: Cum vor fi afectate multinationalele romanesti in urma noilor reguli de impozitare a societatilor straine controlate
Directiva (UE) 2016/1164 a Consiliului de stabilire a normelor impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne a fost adoptata in iulie 2016. Directiva aduce o serie de noutati pentru fiscalitatea din Romania, cea mai importanta fiind introducerea regulilor de impozitare a societatilor straine controlate (en. controlled foreign companies). Termenul de transpunere a acestor prevederi in legislatia nationala este data de 31 decembrie 2018.


Astfel, din iulie 2016, o societate straina controlata reprezinta o entitate inregistrata si care desfasoara activitati intr-o jurisdictie sau tara diferita de cea in care este rezidenta societatea detinatoare sau care o controleaza. Scopul noilor reguli de impozitare ce vor fi implementate ca urmare a adoptarii Directivei este impiedicarea evitarii impozitului pe profit de catre societatile rezidente prin devierea veniturilor catre filiale/sucursale situate in tari cu un nivel redus de impozitare.

Directiva se va aplica tuturor contribuabililor supusi impozitului pe profit intr-unul sau mai multe state membre, inclusiv sediilor permanente de pe teritoriul UE ale unor entitati rezidente fiscal in afara UE. Ea stabileste norme in 5 domenii ale impozitarii: limitarea deductibilitatii dobanzilor, impozitarea la iesire (en. exit taxation), norme generale anti-abuz, impozitarea societatilor straine controlate si impozitarea aranjamentelor hibride.

"Implementarea regulilor de impozitare a societatilor straine controlate (CFC) va avea un impact semnificativ asupra modului in care grupurile multinationale isi desfasoara activitatea. In anumite cazuri probabil va fi necesara o regandire a intregului lant de detineri. Regulile CFC nu sunt o noutate absoluta in Romania, in trecut existand initiative legislative in acest sens, chiar daca nu sub forma actuala impusa de Directiva.

Regulile CFC reprezinta de ani buni un domeniu destul de controversat al politicilor fiscale la nivelul UE, existand chiar cazuri judecate la Curtea de Justitie a Uniunii Europene – cauza C-196/04 Cadbury Schweppes - unde implementarea acestor reguli de catre statele membre a fost gasita ca fiind incompatibila cu legislatia UE. Asadar, va fi interesant de vazut modul in care autoritatile fiscale din Romania vor alege sa implementeze aceste reguli si, mai ales, modul de gestionare a acestor reguli in contextul unor viitoare inspectii fiscale", precizeaza Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenta fiscala, EY Romania.


 


Autor: Victor Achim

Victor Achim s-a alaturat redactiei noastre acum 6 ani. Si-a inceput activitatea in presa in urma cu peste 10 ani si a acoperit de-a lungul anilor domenii precum TVA, taxe si impozite si contributii sociale.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 4 + 3 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016