Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Persoana fizica cu venituri din chirii: care sunt obligatiile fiscale?


de Redactia PortalPFA la 30 Aug. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Persoana fizica cu venituri din chirii: care sunt obligatiile fiscale?
In baza articolului 170 din Codul Fiscal, obligatiile fiscale ale persoanelor fizice care obtin venituri din inchirierea bunurilor catre persoane juridice (venituri din cedarea folosintei bunurilor) sunt reglementate in functie de nivelul veniturilor anuale comparativ cu salariul minim brut pe tara.


Persoana fizica cu venituri din chirii: studiu de caz

Intrebare: "Venituri din inchiriere persoana fizica catre persoana juridica. Din punct de vedere al impozitului pe venit acesta se va retine de catre societate. Din punct de vedere al CASS, va rog sa-mi spuneti care sunt obligatiile in cazurile: - persoana fizica inregistreaza venituri din chirii sub 6 salarii minime pe economie, in anul 2024. Acesta va datora CASS? Are obligativitatea depunerii Declaratiei Unice?; - persoana fizica inregistreaza venturi mai mari decat 6 salarii minime pe economie. Aceasta datoreaza CASS si este obligata sa depuna DU? Plafoanele sunt 6,12 si 24?"

1. Persoana fizica cu venituri din chirii sub 6 salarii minime brute pe tara:

- Daca veniturile anuale din chirii sunt sub 6 salarii minime brute pe tara, persoana fizica nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru aceste venituri.
- Nu este obligatorie depunerea Declaratiei Unice (DU) in scopul CASS daca aceasta este singura sursa de venit sau daca totalul veniturilor din toate sursele nu depaseste plafonul de 6 salarii minime brute pe tara.

Care sunt principalele probleme intampinate in 2024 de firmele care platesc chirii pentru spatiile lor? Spetele prezentate AICI explica limpede care este noua modalitate de impozitare a chiriilor incepand cu 2024 si ce obligatii aveti.

2. Persoana fizica cu venituri din chirii peste 6 salarii minime pe economie:

- Daca veniturile anuale sunt peste 6 salarii minime brute pe tara, persoana fizica datoreaza CASS. Contributia se calculeaza pe baza veniturilor estimate pentru anul curent si trebuie sa fie cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara la momentul depunerii Declaratiei Unice.
- Aici intervine obligatia de depunere a Declaratiei Unice, pentru a declara si plati CASS.

Plafoanele pentru calculul CASS sunt stabilite la:
- 6 salarii minime brute pe tara, pentru venituri intre 6 si 12 salarii minime.
- 12 salarii minime brute pe tara, pentru venituri intre 12 si 24 salarii minime.
- 24 de salarii minime brute pe tara, pentru venituri care depasesc 24 salarii minime.

Deci, daca veniturile depasesc plafonul de 6 salarii minime brute pe tara, este obligatoriu sa declarati aceste venituri prin intermediul Declaratiei Unice.

Temei legal

Codul fiscal

Art. 155. - Categorii de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate

(1) Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a) -d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri:
e) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;

Art. 170. - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)

(2) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (5), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
(5) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h) o reprezinta:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.

Explicatii oferite in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com

Redactia PortalPFA Autor: Redactia PortalPFA

Redactia PortalPFA este formata dintr-un colectiv de 3 autori specializati in domenii precum contabilitate, fiscalitate, TVA si legislatia muncii. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de TVA, legislatie fiscala si contabila, explicand detaliat modificarile aparute. Va oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x

Intrebare antispam: 2 + 2 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024
Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016