Cum se tine corect contabilitatea pentru PFA: Cartea Verde te ghideaza pas cu pas
de Alina Ilie la 28 Mai. 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pentru a oferi un sprijin real celor care lucreaza pe cont propriu, a fost conceputa Cartea Verde a PFA. Contabilitatea si obligatiile fiscale – un ghid practic, clar si bine structurat, care ofera raspunsuri concrete la problemele intampinate de contribuabili in activitatea lor de zi cu zi.
Lucrarea explica, pas cu pas, ce ai de facut in relatia cu autoritatile: inregistrarea fiscala, cum tii evidenta contabila corect si cum iti calculezi si declari taxele, etc. Totul e structurat logic, in termeni simpli, cu exemple, modele de calcul care chiar te ajuta. E genul de carte care iti economiseste timp, nervi si bani – si mai ales iti ofera siguranta ca faci lucrurile asa cum trebuie.

Cartea Verde a PFA Contabilitatea si obligatiile fiscale

3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia

Radiere SRL PFA II IF
Aceasta lucrare este destinata persoanelor fizice care desfasoara activitati economice cu caracter de continuitate (servicii, comert, productie, inchiriere, agricultura etc.), in scopul obtinerii de venituri, care au obligatii contabile si fiscale sau persoanelor fizice care obtin ocazional diverse venituri care nu au obligatia conducerii contabilitatii, insa au obligatii fiscale.
Astfel, persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate datoreaza, in principiu, impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, conform prevederilor Codului fiscal.
Venituri pentru care exista obligatia de a organiza contabilitatea
Au obligatia de a organiza contabilitatea persoanele fizice si asocierile fara personalitate juridica ale caror venituri sunt supuse impozitului pe venit in conformitate cu prevederile Codului fiscal, al caror venit net anual este determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, fiind obtinut din urmatoarele surse:
a) activitati independente;
b) cedarea folosintei bunurilor, respectiv din inchirierea de catre persoanele fizice a mai mult de 5 camere in scop turistic, situate in locuinte proprietate personala, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea;
c) activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
Persoanele care desfasoara activitati independente sunt cele care obtin venituri din:
– activitati economice (persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale);
– profesii libere (medici, avocati, notari publici, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, contabili autorizati, auditori financiari, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi, precum si alte persoane fizice cu profesii reglementate in conditiile legii);
– drepturi de proprietate intelectuala (daca persoana fizica opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real).
Mai multe detalii aici despre Cartea Verde a PFA. Contabilitatea si obligatiile fiscale >>
Mai multe detalii aici despre Cartea Verde a PFA. Contabilitatea si obligatiile fiscale >>
Ce reprezinta activitatea independenta
Din punct de vedere fiscal, activitatea independenta reprezinta orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
Asadar, raportul juridic incheiat intre parti trebuie sa contina, in mod obligatoriu, clauze contractuale clare privind obiectul contractului, drepturile si obligatiile partilor, astfel incat sa nu rezulte existenta unei relatii de subordonare, ci libertatea persoanei fizice de a dispune in ceea ce priveste desfasurarea activitatii.
La incadrarea unei activitati ca activitate independenta, partile vor avea in vedere ca raportul juridic incheiat sa reflecte continutul economic real al tranzactiei/activitatii.
Criteriul privind libertatea persoanei de a alege locul, modul de desfasurare a activitatii, precum si programul de lucru este indeplinit atunci cand cele trei componente ale sale sunt indeplinite cumulativ. In raportul juridic partile pot conveni asupra datei, locului si programului de lucru in functie de specificul activitatii si de celelalte activitati pe care prestatorul le desfasoara.
Persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea chiar si pentru un singur client, daca nu exista o clauza de exclusivitate in desfasurarea activitatii.
Riscurile asumate de prestator pot fi de natura profesionala si economica, cum ar fi: incapacitatea de adaptare la timp si cu cele mai mici costuri la variatiile mediului economico-social, variabilitatea rezultatului economic, deteriorarea situatiei financiare, in functie de specificul activitatii.
In desfasurarea activitatii, persoana fizica utilizeaza predominant bunurile din patrimoniul afacerii.
Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata.
Autor: Alina Ilie s-a alaturat echipei PortalPFA.ro in anul 2020 pentru a prezenta cele mai importante noutati din domeniul fiscal-contabil. In prezent scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna proceduri fiscale, gestionarea taxelor si a impozitelor, obligatii legale PFA, aplicarea corecta a TVA , cu accent pe explicarea detaliata a CE este important de retinut, CUM ne afecteaza aceste informatii si DE CE este bine sa aplicam corect legea actualizata.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Articole pe acelasi subiect
Cele mai citite stiri
Cum inchizi un PFA in 2025: Procedura completa si acte necesare
Citeste mai mult
SAF-T pentru PFA: Este sau NU obligatorie depunerea D406?
Citeste mai mult
Inventariere PFA: Evita greselile frecvente cu ajutorul unui ghid practic
Citeste mai mult
Venituri din meditatii: Cum sa iti desfasori activitatea ca PFA
Citeste mai mult
Venituri din arenda: Ghid ANAF privind obligatiile declarative si de plata
Citeste mai mult