de Redactia PortalPFA la 16 Mai. 2025
0 comentarii Fii primul care comenteaza |
Cota de impozit pe venit este de 10% si se aplica:
a. la venitul net, pentru activitatile impuse in sistem real;
Venitul net in sistem real reprezinta diferenta dintre venitul brut incasat si cheltuielile deductibile platite in cursul anului fiscal. Din venitul net se scad pierderile raportate din anii precedenti si contributia sociala datorata si rezulta venitul impozabil.
b. la valoarea normei de venit, pentru activitati independente impuse cu norma de venit.
Pentru activitatile independente impuse cu norma de venit, impozitul de 10% se aplica direct la valoarea normei de venit. Aceasta valoare poate fi ajustata in functie de diverse criterii, oferind posibilitatea de a se reflecta mai fidel realitatile afacerii.
Pentru cei care desfasoara mai multe activitati autorizate la ONRC, impozitul se calculeaza aplicand procentul de 10% la valoarea normei de venit sau la normele de venit cumulate.
Norma de venit poate fi corectata in functie de mai multe criterii, permitand aceasta valoare in concordanta cu specificul activitatii desfasurate. Aceasta flexibilitate vizeaza sa raspunda nevoilor individuale si sa ofere o solutie adaptata la diversitatea afacerilor.
Valoarea impozitului de plata se obtine prin aplicarea procentului de impozit de 10% la valoarea normei de venit sau a normelor de venit cumulate, daca sunt mai multe activitati autorizate la ONRC. Norma de venit poate fi corectata in functie de mai multe criterii.
Important!
Daca in 2024 se va depasi plafonul de 25.000 euro la cursul mediu anual, din 2025 este obligatorie impozitarea in sistem real.
La calculul plafoanelor de CAS si CASS pentru anul 2024 se foloseste salariul minim de 3.300 lei, care este valabil de la 1 octombrie 2023, valabil si in 2024.
La calculul plafoanelor de CAS si CASS pentru anul 2025 se foloseste salariul minim de 4.050 lei, care este valabil de la 1 ianuarie 2025.
NOU! Va oferim informatii complete privind impozitarea TUTUROR tipurilor de venituri in 2025! Parcurgeti acum Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor! Contine toate modificarile introduse de OUG 156/2024, OUG 138/2024 si OUG 128/2024! Detalii aici >>
Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente din una sau mai multe surse, precum si contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, sunt obligate sa plateasca contributie de asigurari sociale daca obtin pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.
- plafonul de 12 salarii = 48.600 lei;
- plafonul de 24 salarii = 97.200 lei.
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente.
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 sau 24 de salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.
Persoanele fizice care desfasoara activitati independente pentru care impozitul si contributiile NU se retin de catre platitorul de venit depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Daca declara in declaratia unica un venit net mai mare de 48.600 lei, exista obligatia asigurarii in sistemul de asigurari sociale de stat si este necesar sa fie ales venitul la care se doreste a fi platita contributia. Acest venit ales nu poate fi mai mic decat plafonul de 12 salarii minime pe economie.
La venitul ales, care reprezinta baza de calcul al CAS, se aplica procentul de contributie de 25% si se obtine contributia anuala datorata pentru 2025. Astfel, CAS datorata va fi:
48.600 lei x 25% = 12.150 lei, valoarea minima a contributiei sociale datorate pentru 2025, daca venitul realizat depaseste 12 salarii minime brute;
97.200 lei x 25% = 24.300 lei, valoarea minima a contributiei sociale datorate pentru 2025, daca venitul realizat depaseste 24 de salarii minime brute.
Atentie!
Contributia de asigurari sociale se calculeaza de catre contribuabili, prin aplicarea procentului de contributie la baza de calcul si se plateste de catre acestia in termenul prevazut de lege.
Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale este pana la data de 25 mai inclusiv, al anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia. Obligatiile aferente veniturilor realizate in 2025 se achita pana la data de 25 mai 2026.
Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente pot efectua plati reprezentand contributia de asigurari sociale (CAS 2025) datorata oricand, pana la termenul de plata.
Nu sunt obligati la plata CAS:
- contribuabilii asigurati in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii (avocati, notari si altii);
- persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile realizate din activitati independente;
- contribuabilii impusi in sistem real care realizeaza un venit net anual sub baza minima de calcul in 2025;
- persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala.
Persoanele fizice care desfasoara activitati independente si care realizeaza ca vor realiza un venit net anual mai mic de 12 salarii minime brute pe economie pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent.
Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabili prin aplicarea cotei de contributie de 10% asupra bazei anuale de calcul.
Incepand cu 2025, baza de calcul al CASS o reprezinta venitul net realizat, care nu poate fi mai mica decat plafonul de 6 salarii si nici mai mare decat plafonul de 60 de salarii minime pe economie.
Estimare: 6 salarii = 24.300 lei; 60 de salarii = 243.000 lei, rezulta:
CASS minima de 2.430 lei si maxima de 24.300 lei pe an.
Observatie!
Daca titularul PFA se incadreaza la exceptii, CASS se calculeaza la venitul net, oricare ar fi acesta.
De exemplu, daca venitul net este de 1.000 lei, se datoreaza 100 lei CASS.
Daca titularul nu se incadreaza la exceptii, atunci plateste CASS la plafonul de 6 salarii.
Exceptiile sunt urmatoarele:
In cazul veniturilor obtinute de PFA sau din profesii liberale mai mici de 6 salarii, nu se datoreaza CASS la plafonul minim de 6 salarii daca titularul de PFA/persoana ce obtine venituri din profesii liberale (avocat, notar etc.) se incadreaza la urmatoarele cazuri:
- detine calitate de salariat;
- obtine alte venituri pentru care s-a platit CASS.
Pentru plata CASS in 2026, pentru veniturile anului 2025, s-a modificat plafonul. Acesta este cuprins intre 6 si 60 de salarii minime pe economie. Se plateste 10% la valoarea care se afla in acel interval.
De exemplu, daca o persoana a avut venituri de 25.000 lei, atunci va plati 2.500 lei CASS.
PFA-urile ce incaseaza sub plafonul de 6 salarii minime vor avea de platit 2.430 lei CASS anual.
Persoanele cu handicap, studentii si PFA-urile care au si contract de munca in paralel, acestia platesc doar 10% din venitul net, chiar daca suma incasata este sub pragul de 6 salarii.
Important!
Tot incepand cu 2024 (si in 2025), contributia la sanatate este deductibila la calculul venitului impozabil.
Incepand cu 2024 (valabil si in 2025), pentru stabilirea obligatiei de a plati CASS, veniturile din activitati independente nu se vor cumula cu veniturile din alte surse (dividende, dobanzi, chirii etc.), pentru aceste venituri se va plati CASS separat.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente pentru care nu exista obligativitatea retinerii la sursa a CASS depun declaratia unica pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in care evidentiaza venitul realizat in anul anterior.
Completarea declaratiei unice fara un ajutor profesionist poate fi destul de dificila, in special in situatiile complexe, in care exista mai multe tipuri si surse de venit. In plus, si instructiunile de completare pot fi destul de greu de urmarit si chiar insuficiente pentru un contribuabil care nu are cunostinte solide de fiscalitate. Ghidul Declaratia unica in 2024 elimina complet toate dificultatile si neclaritatile! Detalii aici >>
Conform noului Cod fiscal, din 2025, orice persoana care desfasoara o activitate independenta va plati CASS la nivelul a cel putin 6 salarii minime pe economie, chiar daca activitatea a obtinut un venit net mai mic decat plafonul de 6 salarii.
Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!
Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit
Articole similare
Cele mai citite stiri
Ultimele comentarii