PFA si pensionar. Contributii obligatorii
de Cecilia Pavelescu la 02 Oct. 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vom determina in cazul urmator care sunt contributiile obligatorii pentru pentru pensionarul cu calitatea de PFA. Ii revine acestuia obligatia de a plati contributia de 10,5% la pensie calculata asupra venitului net din 2016?
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
Contabilitatea si fiscalitatea persoanelor fizice
Radiere SRL PFA II IF
Propriul meu plan de afaceri
Contributie de asigurari sociale pentru contribuabilii prevazuti la alin (1) este cota pentru contributia individualt, prevazuta la art. 137, incepand din anul 2016.
(5) Contribuabilii prevazuti la alin (1) pot opta pentru cota integrala de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca, prevazuta la art. 137.
Art. 169 – Pentru persoanele fizice care realizeazavenituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real si/sau pe baza normelor anuale de venit, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este diferenta dintre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la numarul de luni in care a fost desfasurata activitatea si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut prevazut la art. 138 alin. (3), in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.
Astfel, se reduce costul fiscal pentru PFA cu venituri lunare peste 12.075 lei.
Potrivit legislatiei in vigoare, PFA nu vor mai plati CASS daca nu obtin venituri, iar daca obtin venituri sub plafonul minim, vor platit CASS la acest plafon.
Ti-a placut acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Cele mai citite stiri
Autoturism achizitionat de persoana fizica si utilizat in activitatea PFA. Se poate deduce amortizarea?
Citeste mai mult
PFA cu handicap grav sau accentuat: Se aplica scutirea de impozit pentru veniturile din consultanta si inchiriere?
Citeste mai mult
ANAF iti scrie - ce trebuie sa faci? Raspunsuri si Solutii detaliate la NOTIFICARI, DECIZII si SOLICITARI
Citeste mai mult
O noua regula pentru Uber si Bolt: Soferii vor putea folosi un singur autoturism in baza unui contract de comodat [Proiect Senat]
Citeste mai mult
Bauturile alcoolice traditionale, scutite de accize pana la 200 de litri pe an, cu o conditie: Sa NU fie vandute
Citeste mai mult



