Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit

Adauga adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Subventie primita de PFA de la AJOFM. Trebuie trecuta valoarea in Declaratia unica?


de Viorica Ghinea la 19 Mai. 2023
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Subventie primita de PFA de la AJOFM. Trebuie trecuta valoarea in Declaratia unica?
Expertul nostru clarifica in continuare daca o subventie primita de PFA de la AJOFM trebuie declarata in Declaratia unica si achitat impozit pentru ea.


Oferim drept exemplu speta unei PFA care a primit de la AJOFM o subventie la angajarea unei persoane in varsta de peste 45 de ani. Aflam mai jos daca acest venit este impozabil si daca trebuie scris in registrul jurnal de venituri si cheltuieli la venituri. 
 
Descopera ghidul Declaratia unica 2023 si afla toate informatiile necesare pentru o completare corecta. 
 

Subventie primita de PFA de la AJOFM: raspunsul specialistului

 
Potrivit art. 62 lit. a) din Codul fiscal, In intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile: a) ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, primite de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice sau colectate public, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum si cele de aceeasi natura primite de la organizatii neguvernamentale, potrivit statutelor proprii, sau de la alte persoane; ( )
 
Referitor la cheltuielile aferente acestor venituri, potrivit art. 68 alin. (7) lit. b) din acelasi act normativ, Nu sunt cheltuieli deductibile: ( ) b) cheltuielile corespunzatoare veniturilor neimpozabile ale caror surse se afla pe teritoriul Romaniei sau in strainatate; ( ).
 
Astfel, veniturile din subventiile incasate sunt neimpozabile, iar cheltuielile aferente acestora sunt nedeductibile la calculul impozitului pe venit, efectul fiscal fiind zero.
 
Suma incasata se trece in Registrul Jurnal de Incasari si Plati, asa cum se trece si plata salariului si contributiilor aferente salariatului pentru care platiti subventie dar la calculul impozitului pe venit, subventia este neimpozabila si cheltuiala cu salariatul este nedeductibila.
 
In Declaratia unica, se declara veniturile impozabile, adica cele care trebuie fiscalizate prin plata obligatorie a impozitului si a contributiilor sociale obligatorii, unde este cazul. Intrucat incasarea aferenta sbventiei de la AJOFM reprezinta venit neimpozabil pentru care nu se plateste impozit si care nu intra nici in calculul venitului net pentru determinarea obligatiei de a plati contributii sociale, valoarea acestuia nu se trece in Declaratia unica. La fel, la pozitia de cheltuieli deductibile nu veti trece cheltuielile cu salariul acoperite din subventie.
 
 
 
Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 
 

Viorica Ghinea Autor: Viorica Ghinea

Ghinea Viorica face parte din echipa Portalpfa.ro din anul 2017, unde se concentreaza pe noutatile legislative si prezinta cele mai relevante stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea in presa in 2009 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum sanatate, amenajari interioare, moda, sport si legislatie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna TVA, monografii contabile, legislatie fiscala si contabila, pentru a sprijini contabilii, antreprenorii si alte categorii.
0 comentarii
Fii primul care comenteaza

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:

Va place acest articol?
Dati o nota de la 1 la 5!

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi

x

Intrebare antispam: 1 + 5 =

Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebarea de mai sus!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Cele mai citite stiri


Va oferim GRATUIT toate
informatiile privind legislatia PFA
 
Descarca GRATUIT Raportul Special

Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016